A nők kitúrják egymást?

A férfiak uralta környezetben karrierre ácsingózó nők azt hihetik, hogy csak egy dolog játszhat a kezükre: ha nő a főnökük.

Meglepő azonban, hogy a valóságban egy női vezető inkább tönkreteszi nőtársa előléptetési lehetőségeit. A csúcson levő nők inkább segítenek férfi beosztottjaiknak, mint a nőknek. Egy kutatás kimutatta, hogy azok a férfiak, akiket nők igazgatnak, sokkal több támogatást és segítséget kapnak, mint női munkatársaik. A Social Science Research című folyóiratban megjelent tanulmány alátámasztja a korábbi megfigyeléseket, mely szerint az ún. méhkirálynő-szindróma lehet az egyik legfőbb gátja a nők előrejutásának.

A Cincinnati Egyetem pszichológusai azt vették észre, hogy a női főnökök nem támogatják azonos nemű beosztottjaikat, inkább akadályokat gördítenek az útjukba. A kutatók szerint ez egyrészt azért lehet, mert nem vágynak konkurenciára, másrészt pedig a magasabb posztokat betöltő nők szeretnek minél inkább elvegyülni a férfi munkatársak között. Emiatt általában túlzottan kompenzálnak a férfiak felé, több támogatást és tanácsot adnak nekik, mint a nőknek.

munka60

A tanulmány több mint 2 000 amerikai munkavállalót kérdezett ki. Az eredmények alátámasztják a korábbi kutatásokat, melyek kimutatták, hogy a méhkirálynő-szindróma hatással lehet a munkahelyi mentálhigiénés állapotot. 2008-ban német kutatók jelentették, hogy a női főnök alatt dolgozó nők sokkal többet szenvednek depressziótól, álmatlanságtól, fejfájástól és gyomorégéstől, mint akik felett férfi vezető áll. Egy tavalyi brit felmérésből pedig az derült ki, hogy a nők kétharmada inkább az erősebb nem egyik képviselőjét szeretné felettesének, mert ők sokkal egyenesebbek, nem beszélik ki őket a hátuk mögött és nincsenek hangulatingadozásaik.

Az egyik kutató, Dr David Maume elmondta: „A sajtó és egyes tanulmányok azon vitatkoznak, hogy a nők jobb vezetők, mert sokkal több támogatást nyújtanak, jobban megosztják a felelősséget, egyengetik a beosztottjaik karrierjét, különösen a nőkét. Ebben a tanulmányban azonban a férfiak több munkával kapcsolatos támogatást kaptak női főnökeiktől, és sokkal optimistábban látták a saját előrelépési lehetőségeiket. Az eredmények egybevágnak azzal a tendenciával, hogy a női vezetőknek szinte semmilyen hatásuk nincs a női beosztottjaik karrierjére, inkább a férfiakat segítik. Azok, akik arra számítanak, hogy egy női vezetővel drámaian megváltozik a főnök-beosztott viszony, lehet, hogy nagyot csalódnak majd.”

shutterstock_64538518

Cary Cooper professzor, a Lancaster Egyetem munkahelyi pszichológus szakértője elmondta, az eredmények oka az lehet, hogy a nők túlkompenzálnak, mert nem akarnak olyan színben feltűnni, mint akik kivételeznek a női személyzettel. „Ez a klasszikus méhkirálynő-szindróma. A vezető beosztásba kerülő nők mindenképp a férfiakhoz akarnak hasonlítani keménységben, vagy még túl is szárnyalni őket. Ott van például Margaret Thatcher. Róla azt mondták, hogy erősebb, mint az őt körülvevő férfiak nagy többsége, és pontosan ennek köszönhette, hogy a csúcsra jutott.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.