A limfóma tünetei – 4 gyakori panasz

A limfóma az egész testünket behálózó nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló rosszindulatú elváltozás.

A betegségnek több típusa létezik, de a kialakulásukat jelző, kezdeti panaszok megegyeznek. Dr. Kárpáti Ágnes onkohematológus, a Trombózis- és Hematológiai Központ orvosa elmondta, hogy melyek a limfóma tünetei, milyen panaszok esetén érdemes gyanakodni.

A betegség két típusa

Limfóma bármilyen életkorban jelentkezhet, kialakulásának pontos okai nem ismertek. Bizonyos tényezők, betegségek – Epstein−Barr-vírus (EBV), a családi halmozódás, HIV fertőzés – esetén fokozott a rizikója. Gyakoribb formája a Hodgkin-limfóma. Másik típusa a non-Hodgkin limfóma (NHL), melynek további három altípusa létezik.

Korai felismeréssel jobb életkilátások

Noha a limfóma nem okoz igazán csak erre a betegségre jellemző, tipikus tüneteket, a minél eredményesebb kezeléshez a korai felismerés nagyon fontos. Az alábbi tünetek jelentkezésekor forduljunk mielőbb orvoshoz.

A limfóma tünetei

A nyirokrendszer sejtjei az egész testet behálózzák.

 

Nyirokcsomó megnagyobbodás

– fájdalommal nem jár, de ha rendszeresen ellenőrizzük a nyirokcsomók állapotát, akkor észlelhetjük, ha a nyak bal oldalán, a hónaljban vagy a lágyékhajlatban csomó, dudor tapintható.

Láz

– indokolatlanul, vagyis egyéb betegségre utaló tünetek nélkül fennálló láz kapcsán is javasolt az orvosi kivizsgálás. Limfóma esetén a magasra szökő lázat láztalan időszak követheti és ezek a periódusok ismétlődhetnek.

Éjszakai verejtékezés

– több kiváltó oka is lehet, de mindenképpen érdemes foglalkozni vele, ha rendszeresen arra ébred, hogy a hálóruháját – esetleg még az ágyneműt is – ki kell cserélni, mert az átnedvesedett.

Akaratlan fogyás

– szintén több betegség tünete, figyelmeztető jel, ha változatlan étvágy mellett fogyás következik be. Mivel a súlyváltozás nem tudatos, a beteget gyakran csak a ruhaméret változása figyelmezteti a fogyásra.

 

A négy gyakori panasz mellett a limfómát jelezhetik ritkábban előforduló tünetek is. A betegek egy része bőrviszketésről is beszámol, de az általános gyengeségérzés, levertség is előfordulhat, illetve további tünetek is jelentkezhetnek attól függően, hogy a test mely pontján nagyobbodtak meg a nyirokcsomók.

Ilyen vizsgálatokra kerülhet sor

A limfóma kivizsgálása során a nyirokcsomók állapotát is ellenőrzi az orvos. Mivel nincsenek igazán a betegségre jellemző tünetek, a kivizsgálás során nagyon lényeges a beteg alapos kikérdezése. Ennek során az orvos a tünetekről – mikor jelentkeztek először, a test melyik részén – a családban előforduló hasonló tünetekről, hajlamosító kockázati tényezőkről fog érdeklődni. Ezt követően fizikális vizsgálat során felméri a beteg általános állapotát, kiemelt figyelmet ordítva a nyirokcsomók előfordulási helyeire.

 Teljes vérkép is készül, illetve biopszia során – a nyirokcsomóból vett szövetminta elemzésével – meg lehet állapítani a limfóma típusát is. Készülhetnek még képalkotó vizsgálatok és csontvelővizsgálatra is sor kerülhet a beteg tünetitől és az az addig elvégzett vizsgálatok eredményeitől függően.

A limfóma kezelése

A betegség kimenetele nagymértékben függ a limfóma típusától és attól, hogy a limfóma tüneteit milyen stádiumban ismerték fel, mikor kezdődött meg a kezelés. A betegség egyes típusai teljesen gyógyíthatók, míg másoknál a korszerű kezeléssel az élet jelentősen meghosszabbítható. A kezelési terv összeállítása személyre szabott. Része lehet a kóros sejteket elpusztító kemoterápia mellett a daganatsejtek növekedését csökkentő protein-kináz gátlók szedése, a sugárkezelés, immunterápia és a csontvelő-transzplantáció.

Forrás: Trombózisközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.