A kopaszodás szentháromsága

Az öröklődés, a hormonok és az életkor hármasa a leggyakrabban előforduló oka a férfiak hajritkulásának. Tehát elsősorban genetikai okokról van szó.

A külsővel való foglalkozás általában a nőknél kerül szóba, azonban van egy jelenség a férfiak életében, mely igencsak érzékenyen érinti őket egytől-egyig. Ez nem más, mint a kopaszodásuk. Érthető, hogy a fiatalságot szimbolizáló dús haj ritkulása, valamint a haj vonalának fokozatos hátrahúzódása nagymértékben megviseli őket. Nézzük, mi áll a probléma hátterében.

A leggyakrabban előforduló oka a férfiak hajritkulásának genetikai eredetű. Ahhoz, hogy maga a kopaszodás kialakuljon, három tényezőnek kell egyszerre érvényesülnie. Ez a három tényező az öröklődés, a hormonok és az életkor.

A genetikai típusú hajhullás esetében olyan kopaszodási minták és formák alakulnak ki a férfiakon, hogy semmi kétség nem fér ahhoz, mi okozza náluk ezeket az elváltozásokat.

Általában elsőként a homlok két oldalán, ezt követően a fejtetőn húzódik hátra és ritkul meg a hajzat, majd végül már csak oldalt és hátul marad haj, ahol a hormonális hatásokra érzéketlen hajszálak találhatók. Természetesen vannak kivételes esetek, amikor a haj ritkulása a fejtetőn, illetve a forgó tájékán indul meg. A férfiak kopaszodásának 90-95%-ában beszélhetünk erről a nemi hormon alapú hajhullásról.

Az öröklődési tényezőt figyelembe véve persze nem törvényszerű, hogy hasonló módon és időszakban kezdjünk el kopaszodni, mint szüleink, azonban erős támpontot adhat, hogy ilyen téren mire tudunk számítani, milyen esélyeink vannak. Az azonban, hogy pontosan mikor és milyen mértékben indul be a hajhullás folyamata, egyénenként változik.

hajplasztika%252C%2520hajbe%25C3%25BCltet%25C3%25A9s3

A hajhiányos állapot létrejöttében igen fontos szerepe van a hormonoknak. A legfontosabb férfi hormon a tesztoszteron, amely más, vele függésben álló hormonok együttes munkájával felelős a férfias jegyek kialakulásáért. Érdekes tény, hogy ennek a hormonnak van szerepe az arc illetve a többi testtájék szőrzetének létrejöttében is, ráadásul amikor ez a hormon más enzim hatására átalakul, ezen szőrzetek erősödnek, ezzel ellentétben olyan folyamatok kezdődnek a szervezetben, melyek kopaszodáshoz vezetnek.

Mivel érzékenyen hat a hajtüszőkre és rövidíti a hajszálak növekedési ciklusát, azok fokozatosan elvékonyodnak és hatékony kezelés hiányában elpusztulnak. Ahogy fentebb is olvashatjuk, a tarkó környékén lévő hajszálakat ez a romboló hatás nem érinti, így itt a hajzat megmarad.

Végül, de nem utolsósorban a kopaszodás meghatározó okai közt nagy befolyása van az életkornak, hiszen az idő múlásával az emberi szervezet folyamatosan épül le, és külső hatásoknak már nem tud úgy ellenállni, mint korábban.

A férfiaknál tehát szinte elkerülhetetlen a kopaszodás, az, hogy milyen mértékben és mikor kezdődik meg ez a nem kívánt folyamat, természetesen egyéntől függ. Mégis vannak olyan szerencsések, akik a felsorolt genetikai és hormonális okok egyikét sem hordozzák magukban, és akiket túlzás nélkül sem oktalanul irigyelnek férfitársaik. Hiszen nem mindegy, meddig élvezhetjük hajkoronánk általi önbizalmunkat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.