A hajhagyma húsz élete

Talán nem is gondolnánk, de egy, például hajmosás után kihullott hajszálunk és hajhagymánk akár hat évet is eltölthetett a fejünk búbján, miközben hónapról hónapra 1-1,5 cm sebességgel növekedett.
 
Levágtuk, festettük, formáztuk – mégis, mivel igazán körültekintően vigyáztunk rá, ilyen szép kort érhetett meg.
 

Milyen változások történnek a hajszálainkkal az évek során és vajon a fejbőrön új helyre plántálva is hosszú ideig életképesek maradnak-e? – erről mesélt nekünk Dr. Zakariás Dávid, a HairHungary hajátültetési specialistája.

Az ember esetében, az emlős állatoktól eltérően, a szőrzet elvesztése nem követ meghatározott periodikusságot (bár tavasszal és ősszel a hőmérséklet és a napfényes órák számának változása sokaknál hajvesztést idéz elő). Ebből adódik, hogy a hajszálaink különböző életkorúak. A hajhagymák átlagos élettartama 2-6 év, naponta pedig kb. 100 hajszál kihullása még normális mennyiségnek tekinthető. A fejbőr szőrtüszőiben kb. 100.000 aktív hajhagyma foglal helyet, mely szám már születésünkkor meghatározott.
Egymáshoz apró vérerekkel kapcsolódnak, így a vérellátás és a vér által szállított egyéb anyagok (nyomelemek, hormonok) jelentős mértékben befolyásolják hajunk állapotát. 
A hajszál egyébként három élettani fázison megy keresztül, melyek a következők: 1. aktív, növekedési fázis, 2. átmeneti fázis, 3. nyugalmi fázis. Ezek közül az első a leghosszabb szakasz, átlagosan 2-6 évig tart. Ekkor egy folyamatosan osztódó sejt újabb és újabb sejteket termel, melyek elszarusodnak – ebből lesz a hajszál.
A második fázisban megszűnik a sejtosztódás, és a hajszál fokozatosan a bőr felső rétegei felé nyomul a szőrtüszőben. A harmadik fázisban végül kilökődik/kihullik, de közben a mélyben az osztódó sejt ismét munkába áll, és létrehozza egy új példány sejtjeit. Egy hajhagyma kb. 10-20 alkalommal képes megismételni ezt a három lépéses ciklust.
 
Az imént felvázolt körforgás azonban sajnos nem mindig ilyen ideálisan megy végbe.
  • Hat hétnél hosszabb alultápláltság (szigorú diéta), elhúzódó gyulladás/lázas periódus, terhesség, hormonális kiegyenlítetlenség esetén, egyszóval a hajhagymát érintő károsító hatás során, nem tölt el elegendő időt a hajtüsző az anagén (növekedési) fázisban ahhoz, hogy a fejbőr szintje fölé nőhessen a hajszál. Szerencsére ez az állapot a károsító tényező megszűnésével magától visszafordul.”– világosít fel a szakorvos. 
  • Az is előfordulhat, hogy a hajszálakat érő hirtelen gyógyszeres hatás eredményeként a növekvő fázisban lévő hajtüsző “engedi el” a hajszálat, így hirtelen hajvesztés tapasztalható. A folyamat szintén átmeneti.
  • A hajtüszőket – direkt módon – érintő krónikus hajvesztések 90%-ának oka az ún. androgén hajhullás: a férfi hormonok hatására az idő előrehaladtával a hajszálak nem lesznek képesek a fejbőr szintje fölé növeszteni a hajszálakat, aminek következtében hosszan tartó (krónikus), fokozatos hajvesztés következik be. 
 
Jó hír azonban, hogy amennyiben valaki esztétikai okokból hajátültetés mellett dönt, akkor megfelelően végzett eljárás során az átültetett follikuláris egységek, vagyis a hajhagymák vitalitása változatlan marad”– tájékoztat Dr. Zakariás Dávid hajátültetési specialista. 
 
Forrás: HairHunary, Purecom
Kép: Pexels

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.