8 tipp az egészséges munkahelyekért

Az egészséges, dolgozóbarát munkahely nem csak a munkából való kiesés költségeit csökkenti, de a munkavállalók lojalitását és hatékonyságát is növeli.

Dr. Sztancsik Ilona, az Oxygen Medical foglalkozás-egészségügyi szakorvosa a leghasznosabb módszerekről beszélt.

Ötletek a jóllétért

A kanadai Carleton Egyetem Egészséges Munkahely nevű munkacsoportja már régóta vizsgálja, hogyan lehet egészségesebbé tenni a munkahelyeket – mind fizikai, mind lelki, mind szellemi értelemben. Nem újkeletű az a felismerés sem, hogy a munkahelyi egészségfejlesztés célja, hogy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb emberek dolgozzanak egy empatikus légkörű, korszerű munkahelyen.

A megfelelő fizikális, mentális és lelki kiegyensúlyozottság eredményeként már rövidtávon elkerülhető a tartós stressz, nő a dolgozók lojalitása, és munkájuk hatékonysága.

Az egyetem maga is bevezette az általa leghasznosabbnak ítélt 8 ötletet.

1. Sportolási lehetőség

A mozgás, a sportolás az egyik leghasznosabb módja a stressz levezetésének, ráadásul, a lehetőség biztosítási a dolgozó lojalitását is növeli.

2. Rugalmasság

A kutatók szerint rugalmas munkaidő lehetővé teszi a munka és a magánélet közti egyensúly kialakítását.

3. Alternatív segítség

A dolgozók hálásak, ha egészségükre ható kezdeményezésekkel találkozhatnak, legyen az egészségnap, munkahelyi masszázs, stresszoldó kezelés.

4. Gyermekfelügyelet

A munkahelyi bölcsőde és/vagy óvoda a nagyban növeli a nők elkötelezettségét.

tulora

5. Személyes segítség

Az egyetem Dolgozói és Családi Segítő Programja olyan kérdésekben nyújt segítséget a munkavállalóknak, mint a személyes krízisek, anyagi gondok vagy munkahelyi kiégés.

6. Juttatások

A munkavállalók örömmel veszik az olyan személyes figyelmet, mint az egészségterv vagy a fogászati ellátás.

7. Zöld környezet

Szerencsésebb cégek jelentős zöld területtel, akár parkkal és futópályával is kedveskedhetnek a dolgozóknak, de a zöld növények a legkisebb épületet is feldobják.

8. Szellemi feltöltődés

Ha nincs is lehetőség mindenhol könyvtárat működtetni, kedvezményes színház vagy koncertjegyekkel érdemes a munkavállalók szellemi frissen tartását is támogatni.

A stressz a munkahelyen is betegít

A kanadai példa nyilván kissé illuzórikusnak tűnhet, de számos kisebb változtatás is csökkentheti a munkahelyi stresszt. A hatékonyság visszaesésének, a betegállományok megnövekedésének ugyanis nem csak fizikai okai lehetnek, az egyik leginkább veszélytetető faktor az alattomos stressz és az ezzel összefüggő betegségek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint 2020-ra a depresszió lesz a munkaképtelenség második legfőbb oka Európában. Egy európai uniós felmérés szerint a lelki zavarokból eredő teljes termelékenység csökkenést Európában évi 136,3 milliárd euróra becsülik.

A megoldás minden valószínűség szerint egy komplex, egészség-program a munkaadók részéről, amelynek részét képezhetik a konkrét szűrések, az egészséges életvitel támogatása és a stresszkezelési technikák bevezetése, a lehetőségek biztosítása. A szűrések nem csak a dolgozók lojalitását növelik, de olyan, addig rejtett betegségekre is fény derülhet ilyen módon, amelyek tüneteket okozva már sokkal súlyosabb problémát, ezáltal kiesést jelentenének a munkából.

Rendkívül hatékonyak a kitelepült szűrések és a vállalatok számára kidolgozott éves egészségterv, amely rendszeres követést és akár komplex életmód-programokat is tartalmazhat – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, az Oxygen Medical foglalkozás-egészségügyi szakorvosa. Szakképzett irányítással látványosabban javulhat az egészségi állapot és nőhet a teljesítmény!

Forrs:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.