Ideális munkahely látásunk szemszögéből

Már irodánk berendezésénél törekedni kell arra, hogy a lehető legjobb megoldást találjuk meg a hosszú távú erőltetés-mentes munkahely kialakításához.

Két fontos tényezőt kell ilyenkor figyelembe venni:

– A környezet megvilágítását.

– A monitor elhelyezését.

A környezet megvilágítása

A jó általános megvilágítás nagyon fontos, sötétben az esetleg eltévedt szemnek óriási kontraszt-különbséget kell áthidalnia. Nem elegendő a monitor mellett elhelyezett olvasólámpa, háttérvilágításra van szükség.

Az sem szerencsés, ha a monitor mögött ablak van, ezáltal túl sok fény van a látóterünkben, de a képernyőben tükröződő kívülről érkező napsugár sem ideális. Legjobb, ha oldalról kapjuk a megvilágítást, de a direkt fény ebben az esetben sem szerencsés.

munkaido1

A monitor elhelyezése

Az emberi szem közelre akkor tud legkönnyebben alkalmazkodni, ha lefelé tekint. Ennek értelmében a tartós felfelé tekintés, vagy vízszintesen előre tekintés fokozza a terhelést.

A régebbi számítógépek nagy része fekvő házzal rendelkezett, és erre helyezték rá a monitort. Az anatómiailag és ergonómiailag kényelmes berendezés ezzel szemben, az enyhén a vízszintes nézővonal alatt lenne 10-15°-kal.

Sokan kényszerülnek oldalra fordított fejjel dolgozni a számítógépen. Ennek oka a katódsugárcsöves monitorok viszonylag nagy mélysége (egy 17”-os monitor kb. 45 cm mély, egy átlagos íróasztal pedig 70 cm mély). Így, ha csak el nem tudjuk húzni a faltól az egész asztalt, kénytelenek vagyunk oldalra tenni a monitort, hogy meglegyen a kellő, kényelmes nézési távolság.

Remek lehetőség ennek elkerülésére az egyre jobban elterjedő lapos és vékony kivitelű TFT (LCD) monitorok, illetve a megfelelő mélységű munkaasztalok használata, amely minimálisan 80 cm.

optiris_latas1A monitor szemtől való távolsága több tényezőtől függ, elsősorban a méretétől és az alkalmazott felbontástól. A nagyobb monitorokat távolabbra is helyezhetjük, de ha túl nagy felbontást használunk, a képernyőn megjelenő betűméret még jó szemüveg viselete mellett is nehezen olvasható lesz. A ma már általánosnak mondható 17” monitorok 50-70 cm-ről kényelmesen használhatóak.

Célszerű tehát úgy elhelyezni a monitort, hogy ülő helyzetben vízszintes nézővonalunkhoz képest kb. 10-15˚-kal lefelé, egyenesen előre lehessen nézni azt, körülbelül 50-70 cm távolságban.

Számos számítógépet használó 40. életévét betöltött ember visel multifokális szemüveglencsét, alkalmazása esetén a monitor elhelyezésének szabályai kissé eltérnek.

Fontos, hogy ne csak akkor látogassunk el a szemészhez, az optikushoz vagy az optometristához, ha úgy gondoljuk valami probléma van a szemünkkel. A szemészeti szűrést is rutinvizsgálatként kellene kezelni, amihez nem árt találni egy megbízható optikai szalont. Ilyen lehet például az Optiris Optika, aminek számos kirendeltsége van országszerte.

Forrás: