Tréning a szemnek

A szem a lélek tükre, de ezt a tükröt is karban kell tartani.

Az élet egyre nehezebb körülményeket teremt a helyes nézési szokások megtartására. Manapság már a fiatalságot is jellemzi a szemüveg és kontaktlencse viselés akár fél dioptria esetén is.

Már-már népbetegségről beszélhetünk, aminek kezelése ugyanúgy lehetséges, mintha túlsúlyról vagy dohányzásról lenne szó. Ehhez nyújt segítséget a szemtorna, mely a szemészetben is egyre nagyobb teret hódít a hagyományos orvoslás mellett. Ez egy természetes, alternatív vagy kiegészítő gyógymód.

A szemtorna módszerének atyja William Horatio Bates amerikai orvos. Elméletének alapja, hogy a szemek "csak" érzékszervek, passzív fogadók, az észlelés valójában az agyban történik.

Bates szerint a szemproblémák többnyire a helytelen nézési szokások miatt alakulnak ki, melyeket a szemüveg viselése csak rögzít.

Tréningjének célja a látószervet visszavezetni a helyes nézési technikához, így segítségével a szemüveget véglegesen félre lehet tenni.

A módszer előnye, hogy a gyakorlatok könnyen elsajátíthatóak, és a megfelelően kiválasztott betegségek (kancsalság, szemizom bénulás, alkalmazkodási képtelenség) esetén óriási eredmények érhetők el.

Akik valóban tartós javulást, akár teljes gyógyulást szeretnének, nem elegendő átlagos szemkarbantartással foglalkozniuk, hanem szigorú "szemwellnesst" kell alkalmazniuk.

Íme néhány a mindennapi életben is alkalmazható gyakorlat:

Pislogás

Tudatos pislogás, a szem és környékének enyhe masszírozásával. Hatására cserélődik a könnyfilm, javul a szem vérellátása, a szem körüli izmok ellazulnak.

szem73

Tekintés

A gyakorlat lényege, hogy a fő tekintési irányokba (jobbra, fölfele, balra majd lefele) nézzünk, miközben fejünket mozdulatlanul, egyenesen tartjuk.

Összetérítő szemmozgás

"Kancsalítás" az orrhegyre. Kifele térő kancsalítás, rövidlátás és összetérítési nehezítettség esetén javasolt.

Akkomodálási gyakorlatok

Az alkalmazkodáshoz szükséges izomrendszer gyakorlata. A gyakorlat lényege egy fixált kép, szöveg távolítása-közelítése.

"Takarás"

A gyenge, ellustult szem látásának fejlesztése, erősítése a feladat. Az erős, jó szem teljes letakarásával – megfelelő méretű, színű könnyen felragasztható öntapadós szemtapasz vagy a szemüveg lencséjére rögzíthető takaró anyag segítségével.

Lazító, "relaxációs" gyakorlatok

Belső szemizmok kifáradásának megelőzési módja a munkamegszakítás, az izmok ellazítása. Közeli fixálás közben távolba kell tekinteni, elrévedni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.