Páramentes szemüveg?

A szemüvegesek jól ismert bosszúsága, mikor főzés közben a forró gőz miatt, vagy egy téli napon a melegből az utcára lépve bepárásodik a szemüvegük, azonban úgy tűnik, egy új találmány révén hamarosan elfelejthetik mindezt.

Az Optifog névre hallgató lencsét az Essilor nevű francia cég tervezte meg, és legnagyobb hasznát bizonyára a szakácsok, a futók, a biciklisták, illetve azok az orvosok fogják venni, akik rendszeresen maszkot viselnek. A különleges lencsék egyik oldalát a szakemberek egy olyan speciális anyaggal fedték be, amely nagyon intenzív módon vonzza magához a vizet, így amikor lecsapódik rajta a pára, az nem elhomályosítja, hanem egy átlátszó bevonattá válik rajta, és így a lencsék tiszták maradnak.

szem46

A különleges lencsék egyfókuszú-, munkaszemüveg és multifokális kivitelben és napszemüveg változatban is kaphatóak lesznek, és ahhoz, hogy a felületük hosszú távon is megtartsa párataszító hatását, hetente egyszer egy speciális szerrel kell lefújni azokat. Egy pár  lencse 30 000 forint körüli összegtől lesz hozzáférhető, a kezelő sprayt pedig – melyből a lencse kétéves szavatossági ideje alatt nagyjából négy flakonra lesz szükség – körülbelül 2000 forintért lehet majd kapni.

A cég felméréséből kiderült, hogy a szemüveget viselők 78 százalékának okoz komoly bosszússágot a bepárásodó lencse, legtöbben főzés és sportolás közben szembesülnek a jelenséggel. Noha jelenleg is kínálnak néhány párataszító megoldást a piacon, mindeddig egyik sem bizonyult elég hatékonynak. Az új találmánnyal azonban a tesztközönség nyolcvan százaléka elégedett volt, várhatóan tehát borsos ára mellett is igen kelendő lesz.

Forrás: