5 hatásos, a szorongás- és depresszió kezelésére használt módszer

A depresszió és a szorongás ugyan két kóros állapot, de gyakran kéz a kézben jár, és halmozottan kellemetlen problémákat okoz az érintettek számára.

Annak ellenére, hogy két különálló mentális rendellenességről van szó, ugyanolyan a módszerek  segítségével mindkettő hatékonyan kezelhető. Depresszió vagy szorongás esetén a pszichoterápia az egyik leghatékonyabb módszer mindkettő egyszerre történő kezelésére.

1. Terapeuta felkeresése

A pszichoterápia egy átfogó kifejezés, amely a támogatás sokféle formáját magában foglalhatja, és célja az páciens mentális állapotának pszichológiai technikákkal történő kezelése.  

Ingerékenység, alvás- és étvágyváltozás- a gyermekkori depresszió tünetei

A pszichoterápia egyik legpraktikusabb formája a kognitív viselkedésterápia (CBT), mivel célja az, hogy az ember negatív gondolatmintáit pozitív és produktív formákká programozza. Ezt gyakran úgy működik, hogy az egyént saját félelmeivel és szorongásával szembesítik, ami idővel hatékonyan csökkenti az érzelmi reakcióinak erősségét. 

Foto:123rf.com

A probléma forrásainak azonosításával és a megküzdési technikák megtanulásával elindul a gyógyulás folyamata. Például, ha valaki depressziós lesz egy szeretett személy halála miatt, akkor a terapeutával körülbelül 12 héten át kifejezetten a gyászmunkával foglalkoznak, amin keresztül a páciens fel tudja dolgozni az őt ért veszteséget.

Fotó: 123rf.com

2. Rendszeres testmozgás

A tanulmányok már régen igazolták, hogy azoknál, akik hetente körülbelül 2–2, 5 órát mozognak, a depresszió és a szorongás tünetei csökkennek. A közepesen intenzív fizikai aktivitás csökkentheti a szorongásérzékenységet, mivel a testmozgás hasonló élettani reakciót (azaz gyors pulzusot és izzadást) vált ki, mint amikor valaki stresszes vagy ijesztő helyzetbe kerül. Ezért azok az emberek, akik rendszeresen edzenek, nem fognak félni annyira a szorongás fizikai hatásaitól, mert ezt rendszeresen átélik a mozgás során és ezáltal hozzászoknak.

Összességében a testmozgás kiváló módja annak, hogy elterelje a zavaró gondolatokat. Van néhány bizonyíték arra is, hogy a mozgás szorongásoldó hatásai hosszabb ideig fennállnak, és azonosak,- ha nem is sokkal hatékonyabbak,- mint az olyan figyelemelterelésen alapuló technikák, mint a terápia és a meditáció.

 

Fotó: 123rf.com

3. Mindfulness technikák és jóga

A testmozgáshoz hasonlóan a meditáció egy másik önsegítő módszer, amely segíthet csökkenteni a szorongás és depresszió tüneteit, és évszázadok óta használják ázsiai kultúrákban, különösen Indiában.

A Mindfulness szó jelentése

Amióta a mindfulness meditáció elterjedt a médiában, többféleképp is megpróbálták lefordítani magyarra: éber tudat, tudatos jelenlét, éber jelenlét, tudatos figyelem, éber figyelem — ezek a leggyakrabban használt megfelelők. Sokszor hallani a buddhista meditációt is emberektől, akik erre gondolnak.  A mindfulness ‘éber tudatnak’ való fordítása talán a legtalálóbb, mivel ez fejezi ki  a legjobban azt az állapotot, amire használják. 

A mindfulness (éberség) az öntudat (consciousness) egy minősége. Egy olyan képesség, amit bárki megtanulhat és fejleszthet. Éber tudatúnak (mindful) lenni azt jelenti, hogy az érdeklődésünket a jelen pillanatra irányítjuk és nem engedjük, hogy gondolataink átvegyék a hatalmat az elménk fölött. Nevezhetjük egy felsőbb tudati szintnek vagy megnövekedett éberségnek a körülöttünk történő eseményekkel kapcsolatban.[3]

Az éber tudat az elme és a figyelem egy olyan kapacitása, ami a jelen pillanat felé fordul, különböző mértékben található meg az egyénekben, tudományosan megfigyelhető és értékelhető, illetve független a spirituális, vallási vagy kulturális meggyőződéstől.”

A jóga egy másik lehetőség, amely hasonló eredményeket ért el, és nagyon népszerű. Ugyanakkor, akárcsak a meditáció, a jóga technikák között is van eltérés – egyes jóga típusok gyakorlatai nehezek lehetnek egy kezdőnek, ezért érdemes a könnyebb verziókkal kezdeni. Minden esetre, akinek nem vált be a meditáció, annak a jóga segíthet a gondolatok elterelésében és az ellazulásban.

Fotó: 123rf.com

4. Evés és alvás

A kutatások megállapították az étel és az érzések közötti kapcsolatot, sőt az étrend több mentális állapothoz is kapcsolódik, beleértve a depressziót. Ezért tanulmányokat végeztek, hogy melyik az az étrend, ami leginkább segít a hanulati zavarok esetén.

Az egyik speciális étrend, amit vizsgáltak a depressziós betegek esetében, az a mediterrán étrend. 

  • Gyümölcsök és zöldségek
  • Magvak
  • Hüvelyesek
  • Gabona
  • Olaj
  • Hal

Viszonylag alacsony hús- és tejfogyasztás jellemzi, különösen a nyugati étrendhez képest. Alkoholfogyasztás megengedett, de csak visszafogottan, például egy pohár borral. A kiegyensúlyozott étrend révén a megfelelő mennyiségű tápanyag kerül a szervezetbe, különösen  a vitaminok (Pl.: D-vitamin) amelyek kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a depresszió megelőzésében.

Az elegendő alvás szerepe a szorongás- és depressziós kezeléseknél is egyértelmű, mivel minden élő szervezetnek pihenésre van szüksége a megfelelő működéshez. Ha valaki nem alszik eleget, akkor levertebbé szorongóbbá válik, és ha erre az állapotra még koffeint is fogyaszt, azzal csak növeli a szorongás erősségét.

Fotó: 123rf.com

5. Gyógyszeres kezelés

A depressziós és szorongásos kezelések közül az utolsó a gyógyszeres kezelés, amelyet a pszichiáter ír fel. Annak ellenére, hogy az antidepresszánsok úgy tűnnek, mintha kifejezetten a depresszióra tervezték volna őket, kimutatták, hogy szorongáscsökkentő hatásuk is van. 

depresszió, öngyilkosság

Fotó: 123rf.com

Sok ember érthetően vonakodik kipróbálni a gyógyszereket, ám a tanulmányok azt mutatják, hogy ezek a leghatékonyabb szorongás- és depressziós kezelések, különösen, ha terápiás kezelésekkel együtt alkalmazzák a gyógyszeres kezelést. Ha úgy érzi, hogy hasznos lehet a kombinált terápia, konzultáljon orvosával.

Ez az öt szorongás- és depressziós kezelési módszer a leginkább kutatott módszerek, és több mint valószínű, hogy sikerrel fog járni, ha esélyt ad nekik. Ha a gyógyszerezés félelmetesnek tűnik, akkor is  van több nem gyógyszeres kezelési lehetőség, amelyekből választani lehet. Mint fentebb említettük, az egyik leghatékonyabb ezek közül, (amely nem alkalmaz vényköteles gyógyszereket, bár alkalmasint kiegészítheti őket) a pszichoterápia. 

Referenciák
[1] Steve Ward, High Performance Global Ltd.
Mindful Awareness and Attention Training For Traders
[2] Keith A. Kaufman, Carol R. Glass, and Diane B. Arnkoff
Evaluation of Mindful Sport Performance Enhancement (MSPE): A New Approach to Promote Flow in Athletes
[3] Kirk Warren Brown and Richard M. Ryan
The Benefits of Being Present: Mindfulness and Its Role in Psychological Well-Being
[4] David S. Black
A Brief Definition of Mindfulness
 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.