Tönkretett generációk?

Egy anya már csak ösztöneitől hajtva is megpróbálja a legjobbat adni a gyermekének. Óvná a széltől is, osztozna a fognövekedés fájdalmában, átvállalná a betegségeket. De vajon jól van-e így?

Orvostudományunk folyamatos fejlődése újabb és újabb felfedezések révén jut előbbre. A 21. században a gyermekgyógyászat már nem csak a betegségek kezelésére próbál törekedni, hanem előretekint, és a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektet.

Civilizációs betegségek

Fontos odafigyelnünk az orvostudomány új eredményeire, mert segítenek megítélni, hogy mivel teszünk jót gyermekünknek, és mivel ártunk inkább. A modern gyógyászat határozott összefüggést talált a gyermekkori normálistól eltérő tulajdonságok, például: a rendkívül steril környezet, és a felnőttkorban kialakult betegségek, például: az allergia között.15381És hány kiló?

Ez a második leggyakoribb kérdés az után, hogy fiú, vagy lány gyermekünk született. Nem véletlen. A születési súly kérdése valami olyasmi, mint az alapvető félelem a pókoktól. Általában nem tudatos, és nem feltétlenül tapasztalaton alapul. Az orvostudomány igazolja, hogy az alacsony születési súly, amely a méhen belüli elégtelen tápanyag-ellátásra, illetve a koraszülésre vezethető vissza, együtt jár a megszületést követően fellépő szövődményekkel. Fokozza a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedés, illetve a vércukorbetegség későbbi megjelenésének kockázatát.153821A mesés anyatej

Nem csak a mesében bír csodatévő hatással az anyatej. Azok a csecsemők, akik hosszabb távon voltak szoptatva, felnőttként kevesebb betegséggel kellett számolniuk. Persze gondot jelenthet az anyának a fognövekedés alatti szoptatás, de általa megvédheti a gyermekét többféle betegségtől. Számos vizsgálat igazolta, hogy a szoptatott gyermekek szellemi fejlődése és tanulási készsége, képfelismerő képessége, számolása, olvasása jobb. 153831Az anyatejes táplálás véd az érelmeszesedés és a szívkoszorúér-megbetegedés ellen, valamint kevesebb közöttük a későbbi szívinfarktus miatti halálozás is. A fellépő fertőzéseket a csecsemő könnyebben átvészeli.

Egészségtelen védelem

Érdekes eredményt mutat fel a felmérés, amely szerint a tanyán születtek sokkal ritkábban szenvednek az allergiától, mint városi környezetben élők. A gyermekek immunrendszerének fejlődésében nagy szerepet kapnak a betegségek, amelyeken átesik. Azonban a túl steril környezet eredményezheti az immunrendszer különös viselkedését is, amely allergia formájában jelenik meg.

Forrás: