Környezetbarát szülő – hogyan neveljünk egészséges gyermeket?

Már a terhességgel elkezdhető

A világon ma már mindenkitől elvárt a környezetbarát magatartás. Gyermekeinket ebben a szellemben kell nevelnünk. Milyen azonban a környezetbarát szülő? Mire figyeljünk, akár már a terhességtől kezdve?

A környezetbarát magatartás napjainkban elvárt. Fontos, hogy óvjuk a Földet, különösen, ha gyermekeinknek is szeretnénk élhető világot biztosítani. Őket tehát már ebben a szellemben kell nevelnünk. Hogyan válhatunk azonban környezetbarát szülővé? A terhesség már kitűnő alkalom arra, hogy elkezdjük.

1. Terhesség alatt csak nem mérgező háztartási termékeket használjunk: öko tisztítószereket, festéket, rovarirtószereket. Csökkentsük a szükségtelen toxikus anyagoknak való kitettséget.

Számos nem mérgező termék növényi alapú, s szerepel rajta, hogy biztonságos a háztartásban történő alkalmazáshoz. Tanulmányok szerint a rovarirtó szereknek történő, magas szintű kitettség hozzájárul a vetélésekhez és az alacsony születési súlyhoz. Már terhesség alatt érdemes organikus zöldségeket vásárolni és vékony bőrű gyümölcsöket, így barackot vagy epret. Egyes kozmetikumok is ártalmas összetevőket tartalmaznak – kérjük ki orvosunk tanácsát az alternatívákról.

Fotó: 123rf.com

2. Környezetbarát babaszoba: a bútor, a festés, a kárpit egyaránt tartalmazhat illékony szerves vegyületeket (volatile organic compounds – VOC). Ezek olyan vegyi anyagok, amelyek nagyobb mennyiségben fejfájást, émelygést és szervkárosodást okozhatnak. A beltéri szintjük pedig átlagosan kétszer-ötször magasabb, mint a szabad levegőn. Ha környezetbarát szülők vagyunk, a kártékony anyagoknak kitettség korlátozása érdekében tömör fából készült bútorokat használjunk, alacsony kibocsátású felülettel. S olyan festékeket alkalmazzunk, amelyekben nincs vagy nagyon kicsi az illékony szerves vegyületek mennyisége. Növeljük emellett a ventillációt a szobában, s tartsuk a hőmérsékletet és a páratartalmat alacsony, de még komfortos szinten.

3. Eldobható kontra szövet pelenkák: a környezetbarát szülőnek javasolt kipróbálnia a szövet pelenkák alkalmazását. Az eldobható pelenkák eltömítik a hulladéklerakókat, ám ha szövetet használunk, környezetbarátok és költséghatékonyak is leszünk: ajánlott a nagy hatékonyságú mosógép beszerzése, amely vizet és energiát takarít meg. Tény, hogy az eldobható készletek sok szülő számára kényelmesebbek, ilyen esetben a lebomló vagy komposztálható típusokból válasszunk.

4. Szoptatás kontra üvegből etetés: a szoptatás nyilván nem igényel csomagolást, s nincs maradék, hulladék, előkészületeket sem igazán igényel. Környezetbarát szülőként – és egyébként is – javasolt a baba etetésére. Az anyatejben azonban lehetnek káros anyagok is, ha túl sok higanyt, ólmot visz szervezetébe az anya, vagy dohányzik. Vigyázzunk, mit eszünk.

5. Készítsünk otthon babaételt: a környezetbarát szülő inkább otthoni összetevőkből dolgozik – a pürésítés, a gyümölcsök és zöldségek összeállítása nemcsak költséghatékony, de elkerüljük vele a felesleges só, cukor és tartósítószer bejutását a baba szervezetébe. A gyerekek különösen érzékenyek lehetnek a különféle szerekre. Az ételekből pedig lehetőség szerint vegyünk organikusat.

6. Ne mindennap fürdessük a csecsemőt: takarítsunk meg vizet azzal, ha heti pár alkalommal fürdetjük a babát. A kicsik bőre egyébként is érzékeny, főleg, ha még illatosított termékeket is használunk – kiszáríthatja bőrüket. Fontos: olyan termékeket válasszunk, amelyek nem tartalmaznak ftalátot.

7. Újrahasznosítás: környezetbarát szülőként érdemes a ruhákat, könyveket, játékokat újrahasznosítani, azaz mástól beszerezni és ha már nincs rá szükség, továbbadni.

8. Zöld takarítás: a háztartási tisztítószerek tartalmazhatnak erős vegyszereket, amelyek veszélyesek lehetnek a kisgyermekekre nézve. Alkalmazzunk nem mérgező tisztítószereket vagy otthoni praktikákat a takarításhoz, így ecetet, szódabikarbónát, citromlét. Használjunk a mosáshoz is környezetbarát termékeket!

Fotó: 123rf.com

9. Körültekintően válasszunk játékokat: a műanyag játékok is rejthetnek veszélyeket. A bennük levő anyagok nem mindig biztonságosak – ha lehet, mindig olvassuk el a címkét, a BPA-mentes termékeket keressük. A baba etetésére és az étel tárolására érdemes üveget használni a műanyag helyett. A ruhaanyagból vagy fából készült játékok javasoltak.

Végül pedig egy környezetbarát szülő továbbadja a jó példát gyermekének. Ha egészen kicsi korától megszokja ezeket a szabályokat, beleértve az energiatakarékosságot a lakásban, már jó alapokat teremtettünk számára.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.