A sütőtökszezon nem csak egy hétig tart!

Bár azt tanultuk, az étellel nem illik játszani, némely zöldség esetében kivételt lehet tenni.

Mostanra számunkra is világos, hogy míg nekünk a sütőtök nem több egy finoman elkészíthető zöldségnél, más kultúrában ez az alkotókészségünk és művészi hajlamaink kiélésére alkalmas eszköz. A Halloween alkalmával számtalan bámulatos alkotás születik a narancssárga csemegéből, de az év többi részén sem szabad megfeledkezni róla.

Tradicionális és nemzetközi

Az amerikai sütőtök szerelem nem véletlen. Közép-Amerika a narancssárga zöldség hazája, én onnan indult hódító útjára. A klasszikus faragható fajta mellett számos példányával találkozhatunk már. Sőt, egy részüket nem fogyasztásra, csak különleges formája és színe miatt vesszük, majd a lakás dekorálására használjuk fel.

tok1

A sütőtökök szeptemberben jelennek meg és egész decemberig kaphatóak. Akár a sült gesztenyét, a tököt is vehetjük utcai árusoktól, amit a hidegben kószálva különösen jól esik elmajszolni.

Magja sem megy pocsékba, mivel pirított formában kellemes ropogtatnivaló. Zacskós változatban pedig bármelyik boltban megtaláljuk az év minden szakában.

sutotok_katt1

A hideg ellenszere

A sült tök kellemes csemege, ha hidegre fordul az idő. Ráadásul jót tesz, ha minél többet eszünk belőle. Ebben az időszakban könnyen meghűl a szervezet, viszont a sütőtök kiválóan alkalmas, hogy megerősítsük az immunrendszerünket, felkészítve a testet a beteges időszakra.

Megelőzhető a megfázás, tüdőgyulladás és más légúti megbetegedések. Hasi gondok kezelésére szintén javallott, mivel béltisztító hatása van. Ezek mellett úgy tartják, alkalmas a máj- és veseproblémák megszüntetésére.
A sütőtök dúskál a különböző vitaminokban, emellett olyan ásványi anyagokat rejt, mely a nők, kisgyereke fejlődéséhez és egészséges erőnlétéhez szükséges. A sárga színe árulkodik magas béta-karotin tartalmáról.Egye az egész család

Meglepő tulajdonsága, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor képes a szemfehérjét is elszínezni. Az ízletes zöldség C-, E- és B-vitaminokban sem szenved hiányt. Magas a vastartalma, mely miatt különösen ajánlott fogyasztani.

Bővülő piac és vevőkör

Nem meglepő, hogy a különböző termékek alapanyagaként is egyre gyakrabban jelenik meg az üzletek polcain. Mivel könnyen emészthető és a gyomorműködést is rendbe teszi, előszeretettel készül belőle babaétel és az egészség megőrzését elősegítő ital.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.