Kezdjük a hozzátáplálást! 2. korszak: 6-8. hónap

Úgy tűnik, hogy a babánk mostanában már nem lakik jól csak anyatejjel? Nagyon érdeklődő lesz, amikor minket lát enni? Ejött a hozzátáplálás ideje.

Az egyéni fejlődéstől függően 4-6 hónapos kor után már nem elég a babák számára eddig kizárólagosan adott anyatej vagy tápszer: ekkortól ajánlott a szilárd ételek fokozatos bevezetése a baba étrendjébe.

Lényeges, hogy a hozzátáplálás lehetőség szerint még a szoptatás ideje alatt elinduljon, és ne kezdődjön a 17. hétnél előbb, de ne is halasszuk a 26. hétnél későbbre, mert ezzel nagyban növeljük többek között az allergia kialakulásának kockázatát.

Hozzátáplálás során az új ételek adásának sorrendje nem szigorú előírások szerint történik, hanem a baba igényeinek és fejlettségének megfelelően. Azonban a kíméletes bevezetés érdekében jó, ha néhány szabályt azért betartunk.12381Ehhez az időszakhoz érdemes megfogadni a tanácsot, hogy kezdetben napi 1-2 étkezés során adjunk új típusú ételt, és fokozatosan emeljük a mennyiséget.

Az új ételek egyenként kerüljenek bevezetésre és közöttük legalább 3-5 nap teljen el. Az új ételeket érdemes délelőtt megkóstoltatni, ugyanis ha fellép bármilyen allergiás reakció, akkor azt délután és este könnyebben észrevesszük, még az éjszakai pihenés előtt. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a babánk teljesen egészséges és nyugodt legyen, tehát lehetőség szerint ne utazás közben vagy számára idegen helyen kísérletezzünk új étellel. Az ideális mennyiség az első kóstoltatásra 10-20g, ami a következő napokban a baba igényeinek megfelelően növelhető. Ha az első próbálkozáskor úgy tűnik, hogy nem ízlik a babának az újdonság, próbáljuk meg másnap, vagy akár egy héttel később.12382A népszerű kétkanalas módszert kipróbálhatjuk a hozzátáplálás kezdeti szakaszában. A kétkanalas módszer azt jelenti, hogy a kisbabánál és a szülőnél is van egy-egy kanál. Miközben a baba felfedezi a kanál használatát, a szülő ténylegesen is megeteti a picit. Etetés előtt készítsünk mindent a közelünkbe a bébiételtől a partedlin át a kiskanálig, hogy minél nyugodtabb körülmények között történjen az étkezés. Különösen, ha éppen egy új ízt akarunk mutatni a babánknak.

A hozzátáplálás első heteiben minél folyékonyabb állagú legyen az étel, amit a babánknak adunk: éppen elég neki az új ízeket kipróbálni, az étel állaga hasonlítson minél inkább az anyatejre. Ebben az átmeneti időszakban ezért praktikus a különböző tejpépeket kipróbálni: úgy kóstol meg új ízeket a babánk, hogy folyékony táplálékot vesz magához. Néhány hét múlva aztán adhatunk sűrűbb pürét vagy sűrűbbre készített tejpépeket is. A tejpépek után az első ételek lehetnek a gyümölcsök és a zöldségek, püré formájában.

Meddig folytassam a szoptatást?

Az új ételek bevezetése nem a szoptatás helyettesítése vagy befejezése miatt történik, hanem annak kiegészítésére: a folyékony, tejalapú táplálást 1 éves korig folytassuk továbbra is. Ha az anyatej mennyisége a hozzátáplálás ellenére sem elegendő, adjunk az életkornak megfelelő tápszert vagy tejpépeket.

Forrás: