Az elhízás már kisbabaként elkezdődhet!

A babák különbözőképpen fejlődnek. Mindig a folyamatos gyarapodás az egészséges: a súlygyarapodás az első hónapban 400 g körüli, majd az első félévben heti 150-200 grammnyi (legkevesebb havi 600 g), a második félévben a súlygyarapodás üteme lassul havi 500 grammra.

A kisbaba az első életévben fejlődik a legintenzívebben. Fél éves korára duplázza, 1 éves korára megháromszorozza születési súlyát. Kis teste folyamatosan tanul, fejlődik, alakul, amihez megfelelő táplálékokra van szüksége.

A babák különbözőképpen fejlődnek: sokszor csak nyúlnak, vagy súlyban gyarapodnak. Ettől nem kell meglepődni, ez így normális. Főként a felállást megelőző hónapban, hetekben gyarapszik a baba testtömege, hiszen erőt gyűjt a felálláshoz. Az újabb intenzív gyarapodási szakasz akkor következik, mielőtt a pici elkezd járni.

A normális mértékű, folyamatos gyarapodás az egészséges. Minden esetben a baba saját születési súlyát kell figyelembe venni. A 3000 grammal és a 4500 grammal született babák között az első hónapokban jelentős különbség van. 1 éves korára azonban minden egészséges baba eléri a kb. 9-10 kilós súlyt és a 75-76 cm-es magasságot.

elhizas_001

Az elhízás korán kialakulhat!

Születés után a csecsemő legoptimálisabb tápláléka az anyatej, mely egyben a baba étele és itala is. Az első 6 hónapban naponta kb. 8 dl-1 l közötti mennyiséget fogyaszt el. Az anyatej (illetve annak hiányában a tápszer) minden szükséges tápanyagot, vitamint és, ásványi anyagot tartalmaz, ezért ebben az időszakban nincs szüksége másra.

6-7 hónapos kor között elkezdjük a babát megismertetni a gyümölcsökkel és a főzelékekkel. Ez az első lépés a szilárdabb ételek felé. Fontos, hogy az anyuka ezekben a hónapokban „programozza be” a baba ízlését és étkezési szokásait. Ha nem tudatosan építi fel a baba menüjét, könnyen elhízott kisgyermek és felnőtt lesz a csecsemőből!

Gyakori hibák

1. Minden sírásra etetés a válasz: ha a pici sír, sok szülő azonnal azt gondolja, hogy éhes, ezért minden alkalommal megeteti. Így a babában az rögzül, hogy ha valami problémája van, arra az étel a megoldás. Ez felnőttkorban sem lesz másként: minden problémára nassolással reagál majd, éjszakánként kipakolja a hűtőszekrényt, végül elhízik.

Megoldás: az éhségen felül rengeteg egyéb oka lehet a sírásnak, pl. fáradtság, hideg, meleg, kényelmetlen ruhadarab, hasfájás, anya hangulata, stb. Amennyiben nincs itt az etetés ideje, akkor türelemmel próbáljuk meg kideríteni a sírás okát.

taplalas_001

2. Unszolás, túletetés: a felnőttekhez hasonlóan a babák sem esznek mindig ugyanannyit. Az étvágyukat befolyásolhatja a kedvük, az időjárás (pl. túl meleg), a kínált étel maga vagy annak illata, stb.

Megoldás: a baba mindig tudja miből, mennyi kell a szervezetének. Türelmesnek kell lennünk vele! Ha éhes enni fog, s a túlzott unszolással csak az evés megutálását érjük el!

Fontos: a mai tápszerek energiatartalma a korábbiaknál jóval alacsonyabb, ugyanis az Európai Unió 2006-os rendelete szigorúan meghatározza az egyes tápanyagok minimális és maximális mennyiségét.

Ennek köszönhetően a tápszer összetétele minden másnál közelebb áll az anyatejéhez, így az  általánosítás, hogy a tápszeres baba elhízik, ma már nem igaz!

3. Túl korán kezdjük a hozzátáplálást: az anyatej vagy annak hiányában a tápszer 6 hónapos korig fedezi a baba minden igényét, akkor, ha abból megissza a megfelelő, azaz a napi 8 dl-1 l közötti mennyiséget.

alma

6 hónapos kortól bőven elég elkezdeni a hozzátáplálást: napi egyszer kis adag gyümölccsel, majd főzelékkel kiegészítve az anyatej mennyisége 5-8 dl-re csökken, de továbbra is ez a baba fő étele és itala.

1 éves korra érjük el a napi 5 dl tejalapú ital fogyasztását, amikor a napi 4-5 étkezés már főként főzelékekből, húsokból, gyümölcsökből áll.

A hozzátáplálást nem kell siettetni! Hagyni kell a babát a maga tempójában megismertetni az új ételekkel, ízekkel. Amíg anyatejből vagy tápszerből megissza a megfelelő mennyiséget, addig nem lesz hiánya semmiben sem.

4. Felesleges nassolás: a kisbabának nincs szüksége az édesség nyújtotta plusz és felesleges kalóriamennyiségre, és a fogcsírákat már ebben a korban is károsító cukormennyiségre sem. Gyakori probléma, hogy édességgel lakik jól a pici, és amikor érdemi étkezésre kerülne sor, akkor már nem éhes.

Megoldás: csak 3 éves kor után adjunk édességet a kisgyermeknek! Az édesség helyett inkább gyümölcsöt adjunk, így később is kerülni fogja a számára gejl ízt.

gyumolcs_001

Mi történik, ha már „elrontottuk” a gyereket?

A legfontosabb, hogy jöjjünk rá, hogy hibáztunk! Ha már olyan ételt adtunk a picinek, (pl. csoki, nápolyi, nassolnivalók, stb.) ami nem szükséges számára, akkor fokozatosan kell arról leszoktatnunk!

Kiemelten fontos, hogy megtanítsuk a rendszeres táplálkozásra, napi 4-5 alkalommal kis mennyiségek fogyasztására! Már kis korában hagynunk kell őt mozogni, és felfedezni a világot!

Ha nem megfelelően táplálunk, bizony meg van az esélye a gyermekkori elhízásnak. Gyakori probléma a nagy súllyal született (4500 g) csecsemőknél, hogy a szülő náluk is szeretné elérni 1 éves korra a születési súly megháromszorozását.

Egy nagy babának is bőven elegendő 1 éves korra a 9-10 kg. Figyeljük meg, hogy az ekkora babák maguktól általában lassabban, de ugyanúgy fejlődnek, mint a kisebbek. Ezen a szülő, nagyszülő ne akarjon változtatni!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.