COVID – Védelmet nyújt a gyermeknek az oltást felvett édesanya anyateje

Több bizonyíték van arra, hogy a koronavírus ellen beoltott emberek anyateje védelmet nyújt a kisbabák számára, akik még fiatalok a vakcina felvételéhez – áll a Floridai Egyetem tanulmányában.

Védelmet nyújt a csecsemőknek, ha az őket anyatejjel tápláló édesanyjuk be van oltva a Covid-19 ellen – állítja a Floridai Egyetem új tanulmánya. A szakértők szerint egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a vakcinát felvett emberek anyateje megóvja a kisbabákat a koronavírussal szemben. A friss tanulmány a 2021-ben közzétett eredményeket követi nyomon – eszerint a beoltott nők anyateje tartalmazott antitesteket a koronavírust okozó SARS-CoV-2 vírus ellen.

A Journal of Perinatology folyóiratban megjelent új tanulmány keretében a szakemberek az anyatejet fogyasztó csecsemők székletét elemezték, s abban is találtak SARS-CoV-2 antitesteket. Egy, neutralizációs vizsgálatnak nevezett technikával a kutatók kimutatták, hogy a kisbabák székletében talált antitestek védelmet nyújtanak a vírussal szemben. A vizsgálat kezdetén izolálják az antitesteket a székletből, majd hozzáadják azokat egy speciális sejtsorhoz – utóbbiak receptorokkal rendelkeznek, ezekkel jut be a SARS-CoV-2 vírus a sejtbe.

A kutatók ezután egy SARS-CoV-2 pszeudovírussal állnak elő, amely úgy működik, mint a Covid-19-et okozó vírus, de biztonságosabb a laborban használni. A pszeudovírus fluoreszkáló, így amikor egy sejthez kötődik, a sejt világítani kezd.

Amikor az antitestek szerepet játszottak, kevesebb fluoreszcens sejtet láttunk, összehasonlítva őket a kontrollokkal, ahol nem voltak antitestek” – mondta Lauren Stafford, a tanulmány egyik első szerzője, Larkin laboratóriumának doktorandusz hallgatója a Floridai Egyetem Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Intézetének Agrogazdasági és Élettudományi tanszékéről. – Az antitestek interferenciát okoznak és nem engedik, hogy a vírus eljusson a sejtekhez” – jegyezte meg Larkin.

szoptat, anyatej, baba

A koronavírust okozó vírusról gyakran gondolják, hogy főként a tüdőt érinti – az azonban a bélrendszerbe is behatolhat, ezért is vannak jelentős mértékben ott antitestek – hívták fel a figyelmet a kutatók.

„Az anyatejjel bevitt antitestek védőbevonatot képezhetnek a csecsemők szájában és a gyomor-bél traktusban” – magyarázta dr. Vivian Valcarce Luaces, a tanulmány másik első szerzője, a neonatológia posztdoktori ösztöndíjasa.

A vizsgálat során az anyák vérplazmájában és anyatejében talált antitesteket is mérték és tesztelték röviddel az oltás után, majd körülbelül 6 hónappal később. A kutatók felfedezték, hogy a beoltott emberek plazmájában és anyatejében lévő antitestek jobban képesek semlegesíteni a vírust – bár azt is megfigyelték, hogy az antitestek szintje a 6 hónapnál csökkent. Ezt más vakcinavizsgálatok is kimutatták.

Az első és a második tanulmány együtt teljesebb képet ad arról, hogyan óvhat a koronavírus elleni vakcinázás terhesség alatt, s miként jelent védelmet a szoptatás a szülő és a gyermek számára” – mondta dr. Josef Neu, a tanulmány egyik társszerzője és a Floridai Egyetem Orvostudományi Főiskola gyermekgyógyászati tanszékének professzora, neonatológiai részlegének professzora. – Kutatásunk során az antitestek útját követjük, onnantól, hogy az anyában az oltás után termelődni kezdenek, majd pedig a baba emésztőrendszerén keresztül. A következő kérdés az, hogy ezek a gyermekek kisebb valószínűséggel kapják-e el a koronavírust” – mondta dr. Neu.

A kutatók úgy vélik, nagyobb szabású tanulmányokra van szükség a kérdés megválaszolásához, mivel a legutóbbi tanulmányban 37 anya és 25 csecsemő vett részt – vagyis az viszonylag kisszámú résztvevővel zajlott. A tanulmány azonban alátámasztja azt a kutatást, amely felfedi, hogyan védheti meg az újszülötteket a terhesség és a szoptatás alatt a Covid-19 elleni védőoltás – állítják a szakemberek. Jelenleg a hathónaposnál fiatalabb gyermekek nem kaphatják meg a vakcinát, így az anyatej lehet az egyetlen lehetőség az immunitás biztosítására.

Olvasd el ezt is!

Milyen hatással van a COVID a terhesség lefolyására?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.