A pelenkázás módjai

Pelenkázni muszáj, ez nyilvánvaló, de könnyen elképzelhető, hogy nem ez lesz a legkedvesebb elfoglaltságod a babával kapcsolatos teendők közül. (Leszámítva, amikor a tiszta, puha és már illatos babapopsit puszilgatod.)

Papírpelus vs. textilpelus

Manapság egyre többen térnek vissza a textilpelenkához két okból is. Az egyik indok az, hogy környezetszennyező a papírpelenka. Igen ám, de ha arra a töménytelen vízre, és energiára gondolsz, amivel a textilpelenkát mosni kell, akkor nem olyan biztos, hogy az kevésbé környezetszennyező.

A másik ok már elgondolkodtatóbb. Úgy tűnik, hogy a papírpelusos gyerekek lassabban lesznek szobatiszták, mint textilpelenkás társaik, ugyanis nem zavarja őket a nyirkosság, hiszen azt beszívja a pelenka. Emiatt, ezeknek a babáknak a popsija ritkábban lesz piros, vagy kiütéses.

Miért fontos a pelenka mérete?

Aki a papírpelenka mellett dönt, annak nagyon oda kell figyelnie a csomagolásokon feltüntetett méretre és mennyiségre. Ezt a fajta pelenkát aszerint méretezik, hogy hány kilós csecsemőre való. Érdemes úgy vásárolni, hogy minimum 1 kg-mal nagyobb csecsemőre is jó legyen a pelus, amit megveszel, mert például az 5 kg-os gyerek az 5 kg-ig tartó pelenkát túlságosan gyorsan összepisili.

Az sem jó viszont, ha sokkal nagyobb babára valót használunk, mert akkor oldalt könnyen kicsorog, aminek bent lenne a helye. Legtöbbször a nagyobb kiszerelés jobban megéri, de csak akkor, ha szemed fénye nem hízza ki addig, amíg el nem fogy az összes.

Forrás: