A baba is ehet a karácsonyi menüből?

A karácsonyt, az ünnep hangulatát nagyon várjuk, különösen, ha új családtag is érkezett hozzánk ? igen ám, de ő mit ehet a fincsi ünnepi menüből?

Számunkra természetes, hogy karácsonykor kicsit elengedjük magunkat, megkóstolunk szinte mindent az ünnepi ételekből, süteményekből, hiszen ilyenkor aztán végképp nehéz ellenállni a gyönyörűen díszített, terített asztalnak. Különösen nagy az öröm, ha kisbabánknak ez az első karácsonya, és csodálkozva nézi a nagy ünnepi készülődést. Jó kérdés azonban, ehet-e ő is a menüből, adhatunk-e neki a süteményből?

Kisgyermekünk első karácsonya mindig emlékezetes marad. Csodálatos érzés, ha újabb taggal bővül a család, öröm nézni, ahogyan rácsodálkozik a hóesésre, a feldíszített karácsonyfára. A terített asztalhoz természetesen odaül velünk, de tudnunk kell, mit érdemes, vagy egyáltalán szabad adni egy 1 év alatti babának az ünnepi étkekből.14958Nos, ha még nincs féléves, akkor persze semmit, hiszen leginkább anyatejre vagy tápszerre van szüksége. Féléves kor után már egyebet is kaphat, de tartsuk szem előtt, hogy tehéntejet, bolti tejet nem adhatunk még ebben a korban, és minimum 2 pohár, azaz 5-8 deci anyatejre vagy tápszerre szüksége van, hogy egészségesen fejlődhessen. Lassacskán jöhetnek viszont a zöldségek, gyümölcsök, a különböző gabonafélék, a húsok pedig 8-9 hónapos korban.

Bizonyos karácsonyi ételekből tehát csipegethetünk a babának. A húsokból jöhet a csirke és a pulyka, de nem fűszerezve. Okosabb, ha úgy adjuk neki, hogy a kevés pulykát apró sonkadarabkákkal együtt, só nélkül megfőzzük, esetleg teszünk rá reszelt sajtot is.  A hagymás krumplisaláta ilyen formában nem adható ? csak 1 éves kor felett -, ha azonban anyatejjel vagy tápszerrel krumplipürét készítünk, azt már a hat hónapos baba is eheti.13692A szárnyasokon túl a hal fogyasztása is lehetséges, 8-10 hónapos kortól. Só és sok fűszer nélkül készítsük, legyen szálkamentes. Leginkább a tengeri halfilék, valamint a szürke és afrikai harcsa, a süllő, a busa ajánlottak. Főzve, sütve, nagyobb darabokban vagy apró darabokra törve, darálva is adhatjuk a babának. Kedvelt halételeinket, melyek általában igen fűszeresek, csak 2-3 éves kortól ajánlott a gyermeknek is adni.

A karácsonykor népszerű töltött káposzta 1 éves kor után adható, de akkor, ha a töltelék csirke, pulykahús vagy nem zsíros sertéscomb.11240A már inkább szilveszterkor előkerülő virsli a só és a fűszerek miatt 1 éves kor után ajánlott a kisgyermek számára. Akkor is apró darabokra vágva vagy ledarálva a főzelékhez. A lencsefőzelék nem tartozik a könnyen emészthető főzelékek közé, ezért ? ahogyan a sárgaborsót és a szárazbabot is ? a baba 1 éves kora után fogyassza. Óévbúcsúztatón inkább spenótból, zöldbabból, tökből, zöldborsóból készítsünk a kicsinek főzeléket.

A kocsonyát érdemes megkóstolnia a babának, de csak 8-9 hónapos kortól. Ezt a finomságot általában ahány ház, annyiféleképpen készítik, de ha jól lezsírozott, só- és borsmentes a húsleves, valamint sok benne a zöldség, bátran eheti a gyermek.

Sütemények

Nos, bár a babák ezt még aligha sajnálják ? majd egy kis idő múlva ? a karácsonyi, szilveszteri édességeket nem nekik találták ki, hiába van ünnep. A sütik és kalácsok helyett gyümölccsel kínáljuk őket, esetleg tejpép hozzáadásával kikevert gyümölcsétellel ? örülni fognak neki.

Forrás: