Iskolatáska – és ami bele kerül

Heteken belül kezdődik a suli. Az elsősök számára ez egy nagyon izgalmas időszak, hiszen teljesen új körülményekkel találják szemben magukat. Az iskolatáska, a tanszerek beszerzése együtt kellemes elfoglaltság, arról nem is szólva, hogy a gyermeket is lelkesíti.

A suliba induló lurkók többsége izgalmas, lelkes időszakként éli meg az iskolakezdést – hiszen mostmár ő is a „nagyok” közé tartozik, örömmel lép be első nap az intézmény kapuján. Érzéseihez persze sokban hozzájárul az is, hogy a szülő miként mesél neki az iskoláról, mennyire vonja be a készülődésbe.

A jó iskolatáska

Fontos és kellemes elfoglaltság sulikezdés előtt, ha az iskolatáska és a szükséges tanszerek beszerzése együtt történik. A praktikusságot és a célszerűséget is szem előtt tartva a gyermek vegyen részt a vásárlásban, a választásban. Az iskolatáska külleme az egyik, amelybe biztosan legyen beleszólása, hiszen ő viseli majd – jó esetben – éveken át a hátán azt a modellt.

Ezen belül azonban a minőségét, s az egészséget is szem előtt tartó kialakítását a szülőnek kell megítélnie. Az iskolatáska mindig legyen kényelmes és praktikus. Sosem jó, ha szélesebb a lurkónál, alul a csípő magasságán túl-, felül pedig a tarkón fölül nem szabad érnie, mert túlságosan nehéz lesz. A kisdiák ne cipeljen a testsúlya 10-20 százalékánál nagyobb súlyt.

Törekedjünk ergonomikus kialakítású táskát választani. Támaszkodjon megfelelően, így nem lesz megterhelő a gyermek számára. A vállpántok legyenek stabilak és párnázottak, no és persze állíthatók. A hátsó rész szellős anyaga meggátolja az izzadást, a kényelmetlenséget.

Figyeljünk a praktikus kialakításra – legyen benne megfelelő mennyiségű zseb, hogy ne csak a könyveket, tanszereket, hanem az apróbb holmikat is jól el lehessen benne helyezni. A több rekeszes iskolatáska mindig a legjobb! Fontos, hogy kívül is tudjon a gyermek a zsebekbe pakolni, például kis üveges vizet, papírzsebkendőt.

Egy jó iskolatáska megfelelően oszlatja el a súlyt a gyermek testén, így a viselése nem okoz gondot, nem kell hát- és vállproblémáktól tartani.

iskolakedzes

Mi kerüljön az iskolatáskába?

Egy elsősnek még mindenből új kell, később persze a tartós eszközök évekig kitarthatnak.

Szükséges lesz az iskolatáska mellett a tolltartó – amelybe kellő mennyiségű ceruzát, radírt, hegyezőt is pakolunk. Füzeteket általában az előírtak szerint válasszunk, de a kockás vagy vonalas darabok ettől még lehetnek kívül cicásak, kutyásak, rajzfilmfigurásak. Készüljünk írólappal, rajzlappal, vonalzóval. Ragasztó, papírvágó olló szintén kellhet, de inkább otthoni használatra.

Szerezzünk be a lurkónak megfelelő tornafelszerelést. Ügyeljünk arra, hogy a sportcipő kellően tartsa a lábat, ne legyen kényelmetlen, futni is lehessen benne megerőltetés nélkül. Ruházatnak tiszta pamutot válasszunk!

Tisztasági csomagot is elvárnak általában az iskolában – ezeket ma már készen is lehet kapni.

A tankönyvek listáját az iskola állítja össze, s sokszor a szükséges füzetcsomagot is be lehet szerezni a papírboltokban. Noha ez sokat segít, egy iskolába indulás így is átlagosan 30 ezer forintot vesz ki a család kasszájából. Igyekezzünk okosan és praktikusan válogatni!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php