Segítség! – A gyermek iskolába indul

A suli már egy következő lépés a lurkók életében. Az óvodában megtanultak bizonyos szabályokat, alkalmazkodtak egy közösséghez. Amikor azonban a gyermek iskolába indul, a dolgok megint egy kicsit megváltoznak. Hogyan készüljünk fel rá?

Egy 6-7 éves csemete számára az iskolakezdés igazi újdonság, amelyről már sokat hallott a „nagyoktól” – izgalommal készül rá, s vele együtt a szülők is. S noha a szabályokhoz és közösséghez alkalmazkodást már elsajátította az óvodában, amikor a gyermek iskolába indul, ez mégis kissé más helyzetet teremt.

Szigorúbbak a szabályok, mások a körülmények, a korábbihoz képest sokat kell egyszerre figyelni, sőt, ellenőrzik, hogy mit tanult meg és mit nem. Hogyan érdemes a lurkót és magunkat is felkészítenünk arra, hogy hamarosan suliba megy?

1.Az egyik legjobb módszer, ha közösen elmegyünk megvásárolni az iskolába szükséges dolgokat. Tanszereket, táskát, torna felszerelést. Induljunk el idő előtt, ne utolsó napokban – hogy ne tömegben kelljen nézelődnünk. Ez a körút mindig hozzásegít, hogy mielőtt a gyermek iskolába kerül, kellően lelkessé váljon. Hiszen már alig várja, hogy „élesben” is bevethesse az új holmikat.

2.Érdemes a lurkót többször elvinni az iskola környékére. Nézzen be az udvarba, ismerkedjen a környezettel, lássa a szünetben szaladgáló gyerekeket is. a Tanulja meg az útvonalat mielőbb, mert az hasznára válik. Közben egyszerűbben megbarátkozik a gondolattal, hogy mostantól szinte naponta megy majd végig ezen az úton, mert iskolába jár majd.

3.A gyermeket iskolába indulás előtt fontos felkészíteni arra, hogy a tanulással megváltozik majd az élete: neki ezentúl ez a feladata, olyan, mint a szülőknek a munka. Érdemes tudnia, hogy akkor jut előre az életben, ha tanul. Emellett azonban pozitívan, lelkesítően meséljünk neki az iskoláról, és tegyük hozzá, hogy bízunk benne, tudjuk, hogy nagyon ügyes és szorgalmas diák lesz majd.

iskola

4.Sok szülő már az iskolakezdés előtt tanítgatja a csemetét olvasni, írni, számolni – ám ez valamelyest felesleges, mert könnyen lehet, hogy az alapokat már elsajátított gyermek unatkozni kezd az órákon, esetleg zavarja a többieket.

Olyasmikkel azonban érdemes megismertetni, ami hasznára lesz – legyen tisztában az irányokkal, gyakoroltassuk vele, melyik a jobb és a bal. Tudjon térben és időben tájékozódni, rendelkezzen bizonyos verbális készségekkel. Ha a számokat ismeri, az is előny. Fontos, hogy tudjon hosszabb ideig koncentrálni. Erre ugyanis szüksége lesz a tanórákon.

A kitartást, az odafigyelést különféle játékos feladatokkal lehet fejleszteni – legyen az egy hosszabb mesefilm megnézése vagy gyöngyfűzés. De a szülő is segítséget kérhet valamilyen munkához, ami szintén koncentrációt igényel a gyermektől.

5.S hogy mire van szükség, mielőtt a gyermek iskolába indul? A közösen beszerzendő holmik között semmiképp sem maradhat ki az iskolatáska. Igyekezzünk tartós, kényelmes, az egészséget is szem előtt tartó modellt vásárolni. Minőség és megjelenés szempontjából is érdemes jól választani, de a praktikusság sem utolsó szempont, sőt!

Fontos a tolltartó, a bele való eszközökkel, a megfelelő füzetek (az előírtak szerint), írólap, rajzlap, vonalzó. Ragasztó, papírvágó olló szintén kellhet. A gyermeknek tornafelszerelést és tisztasági csomagot is vinnie kell az iskolába. A tankönyvek listáját az intézmény állítja össze, s sokszor az iskolába szükséges csomagot is be lehet szerezni a papírboltokban. Ez megkönnyíti a szülők dolgát, de egy iskolába indulás így is átlagosan 30 ezer forintba kerül.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php