A 6 fő probléma, ami gyermekedet nyomasztja!

A gyerek csak gyerek – halljuk néha, hasonlóan ahhoz a frázishoz, hogy „a gyerek nem lehet ideges”. Pedig igen – őt is gyakran bánthatják dolgok, melyek figyelmet érdemelnek. Mik ezek?

Egy figyelmes és gondoskodó szülő általában tisztában van vele, milyen gondok nyomasztják a gyermekét. Előfordul azonban, hogy mégsem – például, mert a lurkó nem árulja el vagy nem mutatja ki, hogy szorong valami miatt.

Állandóan piszkálja a nővére? Nehézségei vannak az iskolában? Az élet bizony problémás néha, de a gyerek problémákat is komolyan kell venni! Sajnos a stressz ugyanúgy hatással van a gyermek mindennapjaira és teljesítményére, ahogy a felnőttekére. Ezért nagyon fontos, hogy feltárjuk, mi bántja őt és igyekezzünk megoldást keresni a problémára. Hogyan is kezdjük?

Ha bonyolultabb a helyzet, sokszor érdemes kikérni egy szakértő véleményét a megoldásokat illetően. Ezt követően pedig sok esetben rá lehet bízni a család férfi tagjára, hogy beszéljen a gyermekkel –olykor sokkal könnyebben képes elsimítani a dolgokat!  De lássuk, mely helyzetekkel kell leggyakrabban szembenéznünk és hogyan orvosolhatjuk ezeket!

1.”A nővérem/bátyám állandóan piszkál!”

Ó, igen – az idősebb testvér gyakran okoz bosszankodást! Valójában azonban normálisnak tekinthető, ha egy gyermek nem egyezik teljesen a testvérével. Egy alkalommal, amikor éppen nem kiabálnak egymással, érdemes feltenni a kérdést a nővérnek/bátyónak, hogy valójában miért vitatkoznak, mi a harc oka? Ki érte a felelős, hogy ez időről-időre kirobban? Játékokon vesznek össze, vagy esetleg azon, ki végezze a héten a házimunkát? Valóban érdemes leülni megbeszélni a dolgot és megegyezni, hogy legközelebb igyekeznek jó hangulatban elsimítani a vitát. Ha pedig végképp nem megy, jobb, ha egy ideig kitérnek egymás útjából. A rosszkedv rossz hatással van a szervezetre is – ha pocsék hangulatban van a gyermek, egy séta, játék a kutyával vagy egy kis labdázás vagy bármilyen aktív foglalkozás kimozdíthatja!

szorongas

2.”Rengeteg a házi feladatom. Nem hiszem, hogy egyedül meg tudom csinálni!”

Sajnos, egy hosszú iskolai nap után még a házi feladat is vár, és meg kell birkózni vele. Célszerű a hazatérést követően egy kis szünetet tartani – enni, majd mozogni egy keveset. A fizikai aktivitás feltölti a lurkót új energiával és ismét képes lesz koncentrálni. Elég 20 perc aktív mozgás is ehhez. Futás a háztömb körül, egy kis zene és tánc, hullahopp karikázás vagy bármi segít. Az extra oxigén, mely az agyba jut, segít gondolkodni. Gyorsabban elkészül majd a házi feladat!

Vannak persze esetek, amikor a házi feladat valóban túlságosan sok. Ha ez állandósul, célszerű megbeszélni a gyermekkel a helyzetet és esetleg a tanárhoz fordulni segítségért – az órák után is van lehetőség rá, hogy segítsenek a gyermeknek felzárkózni.

3.”Ki akarok szállni a sportcsapatból!”

Nos, senki sem szeret egy olyan sportágban részt venni, amelyben nem igazán jó. Lehet, hogy a gyermeket a szülei vették rá, hogy járjon például kosárlabdázni. De ha nem megy neki – mert bizonyára valami más sport hozzá valóbb lenne -, érdemes megbeszélni ezt a dolgot, és keresni egy másik, a gyermek számára is élvezetesebb sportot vagy foglalkozást, ami nem okoz neki problémát, vagy ne adj’ Isten kisebbségi érzést.

4.”Most kerültem új iskolába, de utálom!”

Nem kérdés, hogy nehéz új diáknak lenni egy új iskolában. A gyerek problémák ilyenkor nagyon is érthetőek és átérezhetőek – hiszen a társai már megszokták a környezetet és egymást. Nehéz lehet az elején a beilleszkedés, idő kell az alkalmazkodáshoz – a megoldás, ha a csemete csatlakozik a többiekhez, például részt vesz az iskolai sportcsapatban, egy szakkörben vagy klubban ahelyett, hogy otthon ül és a tévé előtt siránkozik. Jó tanács, hogy foglalkozzon a lurkó olyan dolgokkal, amiket a régi iskolában is szeretett, és ne féljen megszólítani azokat a társait, akik szimpatikusnak tűnnek számára. Egy séta a környéken is segíthet a szülőkkel, hiszen megismerkedhet a szomszéd gyerekekkel.

draga iskolakezdes

5.”A legjobb barátom már nem beszél velem – új barátai vannak…”

Egyike a legfigyelemreméltóbb gyerek problémáknak – és bizony kemény dió. Ha az a lány vagy fiú igazán jó barátja volt a gyermekünknek, ő bizonyára tudni szeretné, mi történt, mit csinált rosszul, hogy magára hagyták – de szeretné is egykori legjobb barátja tudtára adni azt, hogy megbántotta őt. Jó tanács, hogy ha ez kardinális kérdés, meg lehet kérdezni a volt pajtást egy alkalmas pillanatban, miért nem beszélnek már. Az is igaz viszont, hogy ahogy múlik az idő, a gyermek baráti köre változik – gyakori, hogy azokhoz „pártol” például, akik hasonló sportágban jeleskednek, mint ő, vagy ugyanazt a szakkört látogatják. Talán jobb megoldásnak kínálkozik, ha a gyermek is új barátokat keres – olyanokat, akik hasonló érdeklődésűek, mint ő. No és ne féljen a családtagokkal mutatkozni – egy séta a testvérrel, anyával vagy apával vacsora vagy ebéd után mindenkinek jót tesz!

6.”A tanárnőm/tanárom nem kedvel engem. Nem tudom, mit tettem, és mi a teendő?”

A gyerek problémák egyik legkomolyabbja lehet – hiszen hatással van a teljesítményre is. Az iskola anélkül is nehéz sokszor, hogy lenne egy tanár vagy tanárnő, aki már a gyermek számára is nyilvánvalóan nem kedveli őt. Legokosabb, ha a gyermek elmondja a szüleinek, mi a helyzet és mire gondol, mi lehet a tanár gondja vele, majd közösen igyekeznek találni valami megoldást. Ezek után be lehet menni a tanárhoz és megkérdezni tőle, mi a probléma (nagy rá az esély, hogy igencsak meglepi majd az érdeklődésünk). Remélhetőleg megnyugtatóan rendeződhet a helyzet, és a továbbiakban a gyermek jobban tud majd koncentrálni a tanulásra is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.