Szexmítoszok nyomában – 1. rész

A tények makacs dolgok. Igaz? De mi a helyzet a mítoszokkal? A városi legendákkal?

A szexualitás, a világhálóról nyakunkba zúduló tartalmak ellenére, még mindig tabutémának számít. Éppen ezért okozhatnak párkapcsolati és szexuális problémákat azok a téves hiedelmeink, amik a szexhez kapcsolódnak. A 90-es évek végén Wincze és Barlow, valamint Zilbergeld összegyűjtötték a leggyakoribb szexuális mítoszokat. Kerek Kriszta szexuálterapeuta pedig a cáfolataikat.

1. A férfiaknak nem kell, hogy érzelmeik legyenek, vagy legalábbis nem kell kimutatniuk azokat

Bizonyára mindenki hallotta már az anyukát, aki a síró gyermekének azt mondja, hogy „Hagyd abba a sírást, a kisfiúk nem sírnak.” Vagy azt, hogy „Ne bőgj, te már nagyfiú vagy!”. Ugyanez az anyuka arra panaszkodik a barátnőinek, hogy a férje nem tudja kimutatni az érzéseit. Olyan tárgyilagos. Mintha egy csepp érzelem sem szorult volna belé.

Csecsemőként természetes, hogy a fiúk és a lányok is sírással kommunikálnak.  A fiúk azonban ahogy cseperednek, nagyon gyorsan megtanulják, hogy sírni csak a lányoknak szabad. Mintha a sírás a nemi identitásukat kérdőjelezné meg. Ez a tiltás aztán  végigkíséri őket egész életükben. A sírásnak fontos szerepe van a feszültség levezetésében. Ha sírunk endorfin, egyfajta boldogsághormon szabadul fel a szervezetünkben. Mindannyian tapasztaltuk már, hogy egy kiadós sírás után megnyugszunk, vagy megoldást találunk az addig megoldhatatlannak tűnő helyzetre. A férfiak jelentős része, a gyermekkori tiltás hatására, azonban magába fojtja a problémáit. Az így felgyülemlett stressz pedig pszichoszomatikus tünetekben manifesztálódik. A férfiak 40-50-es éveiben bekövetkező stroke, a hirtelen szívhalál vagy az öngyilkosságok egy része szintén az elfojtott érzelmek számlájára írható.

Foto: 123rf.com

2. A szexben, mint minden másban is, a teljesítmény mérhető

Mi a szexuális teljesítmény mérőszáma? Lökés/perc? Orgazmus/óra?

A szexuális teljesítménykényszer általában a férfiakra jellemző. A saját férfiasságukat kérdőjelezik meg, ha egy reggel nem tapasztaltak merevedést, vagy ha nem sikerült minimum fél órán keresztül fenntartani a merevedést aktus közben. Tény, hogy sok esetben a nők sem könnyítik meg a partnereik számára önmaguk elfogadását. Megjegyzést tesznek méretre, időtartamra, merevségre. Összehasonlítják a „mérőszámokat” az ex partnerekével, és valamilyen ismeretlen kényszer hatására megosztják a férfival.

Mi a valóság?

Az európai férfiak péniszének mérete teljesen merev állapotban kb. 15 cm. A közösülés időtartama pedig átlagban 3-4 perc. A szex társasjáték, és nem a teljesítményről szól. Akinek csak ez a fontos, az tartson versenylovat.

3. A férfiak mindig készek a szexre és mindig akarják azt

Amennyiben a fenti állítás igaz lenne, akkor azzal is egyet kellene értenünk, hogy a férfiaknak nincsenek érzelmeik. Nincs rossz napjuk, nem éri őket stressz a munkahelyen. Nem dönti le őket betegség a lábukról. Ellenben állandóan kiegyensúlyozottak, egészségesek, jókedvűek. Keveset dolgoznak. Sokat keresnek. Biztonságban tudják a családjukat. Soha nem kelnek fel bal lábbal.

Az tény, hogy a női és a férfi izgalmi görbe eltér egymástól. A férfiaknak általában kevesebb idő kell, hogy izgalomba jöjjenek vagy elérjék az orgazmust, de a pszichés tényezőket az ő esetükben sem lehet kiiktatni. Ugye emlékszünk még az 1-es pontra? Attól, hogy nem mutatják ki az érzelmeiket, még ott lapul bennük.

4. Minden fizikai érintkezésnek szexuális érintkezésbe kell torkollnia

Az intimitás és a szexuális együttlét közé nem lehet egyenlőségjelet tenni. Az ölelés, a csók, a simogatás vagy az összebújás a kanapén elengedhetetlen egy jól működő párkapcsolatban. A szerelem kezdeti időszakában elképzelhetetlen, hogy ne érjünk minden lehetséges pillanatban a másikhoz. Megöleljük, megcsókoljuk a másikat, akár nyilvános helyen is. Nem törődünk vele, hogy lesz-e folytatás. Nem azért tesszük, mert szexet és kielégülést várunk tőle. Egyszerűen csak jó. Vágyunk rá, hogy minél közelebb érezzük magunkat a másikhoz.

Ahogy telnek az évek, ez a fajta intimitás háttérbe szorul. Először általában akkor, amikor megérkezik a baba. Ilyenkor tudatosan kell figyelni arra, hogy na csak anya és apa üzemmódban működjön együtt a pár, hanem megőrizzék a férfi és női szerepeiket egymással szemben. Hosszú együtt töltött évek után, amikor egy csók már csak szex közben csattan el, amikor egy ölelés „felhívás keringőre”, nehéz visszaemlékezni, hogy volt ez másképp. Szép lassan kondicionálják egymást a felek arra, hogy bizony az intimitás egyenlő a szexuális együttléttel.

5. A férfiaknak képesnek kell lenniük egész éjszaka szexuálisan aktívnak lenni

Erre azt szoktam mondani, hogy egy egész éjszakás használat alatt, még a vibrátor eleme is lemerül. Hogyan várhatjuk el akkor ezt a teljesítményt a férfiaktól? Vagy akár ők saját maguktól? A korlátlanul hozzáférhető pornó minden bizonnyal jelentős szerepet játszik ebben a tévhitben. Ahol azt látjuk, hogy a férfi szereplő órákon át képes ugyanazzal az intenzitással magáévá tenni a partnernőjét, plusz annak barátnőit, majd hazafelé még összeakad a szomszéd lánnyal és a testvérével. Nincs megállás. Ellenben van fejhangon visítozó nő, akinek már attól orgazmusa lesz, ha a férfi belép a szobába.

Hiába derül ki egyre több kulisszatitok a forgatásokról, ami mindenről szól, csak nem az élvezetről, a kisördög, akkor is ott ül a férfiak (és a nők) vállán. Teljesíteni akarnak. Megfelelni. Örömet okozni. A nő teljesítményt vár el. Nem csoda, hogy ez a szexmítosz bekerült a leggyakoribbak közé. És most érünk oda, hogy lassan felnő az első ténylegesen pornón szocializálódott nemzedék…

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


2 hozzászólás

 1. Jáger László

  Hülyeség a köbön!
  Te se vedd komolyan!!
  Hallgass mindig az érzelmeidre és aszerint dönts!
  barátilagJ.L.

 2. Frojó

  4. ponthoz. Ezért majdnem minden filmet pótlólag az élet valóságának megfelelően ki kell egészíteni.
  HATALMAS lehetőség a filmipar részére !