Mik az anális szex veszélyei?

Kutatók tanulmányai szerint a heteroszexuális tinédzserek és fiatal felnőttek körében egyre gyakoribb az anális szex, különösen azok között, akik korábban nem védekeztek vaginális nemi aktus során.

Szilvi már pár hónapja együtt járt a barátjával, és beleegyezett a srác unszolására, hogy kipróbálják az anális szexet. Rettenetesen félt. Amikor eljött a nagy pillanat, az egészet megbánta. Soha többé nem próbálták…

A fiatal lányok hasonlóan megrázó tapasztalatai ellenére 1995 és 2004 között megkétszereződött az anális aktust létesítő kamaszok száma. Szakértők szerint leginkább ez okolható a szexuális úton terjedő betegségek számában bekövetkező nagyfokú növekedésért.

Tévhit, hogy így nem kapsz fertőzést!

A fiatalok leginkább a terhesség kockázatának kizárása, illetve a szüzességük megőrzése miatt választják a közösülésnek ezen a módját, anélkül, hogy a kockázatokkal tisztában lennének. Rengeteg mítosz él a tinik között az anális szexről, s ezek között a legelterjedtebb az a tévhit, hogy így nem kaphatnak el fertőzéseket. Többek között ez lehet a magyarázata annak, hogy az USA-ban az új HIV megbetegedések harmada a 13-29 év közöttieket érinti, akik abban a hitben élnek, hogy ők nem tartoznak a veszélyeztetett korosztályba – számol be a KamaszPanasz.hu.

Pedig a védekezés nélküli anális szex során a szövetek könnyebben megrepednek, s a fertőzés gyorsan bejut a véráramba. A tinik ismerethiányát a nemi úton terjedő betegségekkel (STD) kapcsolatban az is növeli, hogy az anális szex tabu témának számít.

Fotó: 123rf.com

Csak kevesebb mint harmaduk védekezik

A kutatók 1 348 tinédzser és fiatal szexuális szokásait vizsgálták. A 15-21 éves fiatalok a felmérést megelőző 3 hónapban közösültek védekezés nélkül. Az eredmények szerint 16%-uk létesített heteroszexuális anális kapcsolatot ez idő alatt, de csak az esetek 29%-ában védekeztek. A heteroszexuális anális kapcsolatot létesítő lányok általában párkapcsolatban élnek, két vagy több szexpartnerük van, vagy korábban már áldozatul estek nemi erőszaknak. A heteroszexuális anális kapcsolatot létesítő fiúk általában homoszexuálisnak, biszexuálisnak vagy bizonytalannak tartják magukat. Fontos, hogy a lányok és fiatal nők megválogassák a partnereiket, tudják, hogy hogyan utasítsák vissza a nem kívánt aktust, hogyan vegyék rá partnerüket a védekezésre akár vaginális, akár anális közösülés esetén.

A szex lehet élvezetes és biztonságos

Általánosságban azok, akik úgy vélik, a gumióvszer csökkenti az élvezet mértékét, és azok, akik közösülés során drogot használtak, kockázatosabban viselkednek. Tudniuk kell, hogy a biztonság nem feltétlenül megy az élvezet rovására. Mivel a pornográfia sokkal elérhetőbb az internetnek köszönhetően, a fiatalok is sokkal vállalkozóbbak a szex terén, miközben tudatlanok a higénia alapvető szabályai terén, a lehetséges kismedencei- és hüvelyi gyulladásokkal, valamint a nemi úton terjedő betegségekkel kapcsolatban.

Anális szex: 5 tipp az előjátékhoz

Forrás: https://napidoktor.hu/index