Élvezet helyett szenvedés – A fájdalmas szex okai

Sok nő tapasztal fájdalmat szexuális együttlét alatt. A megfelelő hüvelyi nedvesedés hiánya, párkapcsolati problémák vagy nőgyógyászati gondok is állhatnak a háttérben.

A fájdalmas közösülés, görög orvosi kifejezéssel dyspareunia (pareunos: együtt feküdni valakivel) a nemi élet zavarainak egyik megjelenési formája. A dyspareunia diagnózisát akkor használjuk, ha a közösülés fájdalmat okoz a nő számára.  A közösüléskor érzett fájdalom lehet: elsődleges és másodlagos, teljes és helyzettől függő – fejti ki Kerek Kriszta szexuálterapeuta.

  1. Elsődleges fájdalomról akkor beszélhetünk, ha a nemi élet kezdetétől számítva minden alkalomkor fáj a közösülés
  2. Másodlagos a fájdalom, ha az rövidebb-hosszabb ideje tartó zavartalan közösülési gyakorlat után támad.
  3. A teljes fájdalmon azt értjük, hogy a közösülés elkezdésétől a befejezéséig fáj a hímvessző jelenléte.
  4. A helyzettől függő fájdalmat bizonyos testhelyzet, vagy az új partnernek a tapasztalatlansága okozza.

Fotó: 123rf.com

A fájdalom jelentkezésének lokalizációja alapján is csoportosítható a dyspareunia. Így két csoportot különíthetünk el:

-a felszínes (a hüvelybemenet környékén észlelt), illetve
-a mély (a hüvelyben, mély behatoláskor jelentkező) dyspareuniát.

A fájdalmas közösülés testi okai lehetnek többek között például: a hüvely szűkülete, hüvelygyulladás kismedencei ciszta, endometriózis, nemi úton terjedő fertőző betegségek, méhszájseb vagy a változó korban ösztrogén hiánya miatt kialakuló hüvelyfal-sorvadás.

Lelki okok között szerepel:

 – a korábban elszenvedett szexuális bántalmazás,
– párkapcsolati konfliktus (pl. rossz, vagy nem megfelelő a kommunikáció a társak között),
– bűntudat a szexuális élet miatt,
– a terhességtől való félelem,
– a szülőknek a nemi életről vallott elmarasztaló véleménye,
– nem megfelelő az előjáték,
– hüvelyszárazság,
– a konkrét partnerrel kapcsolatos problémák (Ezt nevezzük partnerspecifikus diszpareuniának, amikor nem minden esetben, csak bizonyos partnerrel vagy partnerekkel való együttlétkor jelentkezik a fájdalom.)

A fájdalomérzés szerepe a veszély jelzése, a védekezés, és többszöri társítás után a fájdalmat okozó inger elkerülése. Ha a férfi figyelembe veszi a nőnél a pénisz behatolását követő fájdalomérzést, sajnálatból, félreértelmezett „gyöngédségből” (legtöbbször gyöngeségből) akár éveken át elállhat a szexuális együttlét szándékától. Vannak, akik 6-10 évi eredménytelen próbálkozás után akkor keresik fel az orvost, amikor gyereket szeretnének.

A fájdalomérzés a pénisznek a szűzhártyát vagy a hüvelyt érő feszítő ingerétől váltódhat ki, s később felléphet feltételes ingerre is. Fájdalomérzés keletkezhet az előjáték során, a közölülés közben, és hosszabb-rövidebb ideig utána is fennmaradhat. A közvetlenül a pénisz bevezetése alatt érzett fájdalom ugyanazt a célt szolgálja, mint amelyet a nedvesedés megszűnése: az öntudatlan tiltakozást a klitorális (csikló) orgazmus elvesztése miatt.

Fotó: 123rf.com

A gyakran jelentkező, krónikusan fennmaradó diffúz alhasi fájdalmak a nemi élet hárításának jelzései lehetnek az orvos számára. Ez a tünet leggyakrabban a házasságban rendszeres nemi életet élő nőknél alakul ki. Az ilyen tünetekkel jelentkező páciensnek érdemes feltenni néhány jól irányzott tapintatos kérdést a fájdalmak keletkezésével kapcsolatban. Rendszerint igen hamar kiderül, hogy fájdalmai mindig vannak, de leginkább a házasélet alatt. Legtöbben azt is elmondják, hogy a férj „olyan jó”, „megértő”, „türelmes”. Ezekből a közlésekből kiderül, hogy a fájdalomérzés igen „alkalmas” a nem kívánt nemi aktus elkerülésére. A férj tekintettel van „beteg” feleségére, s nem is gondol arra, hogy ez a „valamilyen” nőgyógyászati betegség” a nem megfelelő szexuális élet következménye, illetve kísérőjelensége. Jellemző ezekre a párkapcsolatokra, hogy a férfi általában gyenge karakterű, könnyen elutasítható típus, vagy tapasztalatlanságból, esetleg önzésből nem törődik a felesége kielégítésével.

A fájdalomérzés kialakulhat még hasi vérbőség, illetve pangás következtében, rendszerint fokozott, feloldatlan izgalom, az anorgazmia eredményeként. Bármely probléma ismételt, állandó felbukkanásával kondicionálódik a fájdalomérzés, s mint feltételes reflex akkor is működőképes, ha az “akut veszély”, az aktus nem „fenyeget”. A fájdalmas közösülés nem tévesztendő össze a vaginizmussal, ami a hüvely körüli izmok görcsös összehúzódása, amely az esetek jelentős részében lehetetlenné teszi a behatolástNagyon fontos, hogy amennyiben bármilyen kellemetlen érzést tapasztalunk, az enyhe diszkomfort érzéstől kezdve az egészen erős fájdalomig (esetleg vérzésig), mindenképpen forduljunk nőgyógyászhoz! Abban az esetben, ha a szakorvos semmilyen betegséget nem diagnosztizál, kérjük csak szexuálterapeuta segítségét.

5 szextipp a boldog házasságért!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.