Megjósolható a szakítás a szóköz gombbal

Íme egy jó mód hogy megtudjuk, véget ér e a románc: derítsük ki valójában mit gondolnak a partnerek egymásról.

A kutatók egy új tanulmányban úgynevezett implicit feladatot használtak, amivel megállapították, hogyan reagálnak az emberek automatikusan szavakra. Ebben azt figyelték, vajon könnyebben kapcsolnak kellemes szavakat partnerükhöz, mint kellemetleneket.

A legtöbb kutatás párkapcsolatoknál arra koncentrált, hogyan éreznek egymás iránt a résztvevők. Ehhez általában nyilvánvaló módszert alkalmaztak: megkérdezték őket. ?De nehézséget jelent, hogy ilyenkor feltételezik, a résztvevők tudják magukról, mennyire boldogok. Ám ez nem mindig van így? – mondja Ronald D. Rogge, a Rochester Egyetem (University of Rochester) kutatója.

?Hogy még nehezebbé tegyék a dolgot, egy csomó ember nem akarja kimondani, ha kevésbé boldogok kapcsolatukban.? Így a kutató és kollégái, Soonhee Lee és Harry T. Reis, egy gyakori technikához fordultak, amit gyakran a rasszizmus és az előítéletek értékeléséhez használnak. Ezek olyan érzések, melyeket az ember nem szívesen ismer be magának, főleg nem egy idegennek.10150222 párkapcsolatban élő önkéntes vett részt a vizsgálaton. Minden önkéntes megadta partnere keresztnevét és két rá jellemző szót, mint egy becenév vagy tulajdonság. Ezután monitoron három féle szócsoportot mutattak nekik: jó szavakat (mint a béke, a szabadság, vagy a megosztás), rossz szavak (például haláleset, tragédia, és bírálat), és a partnerrel kapcsolatos szavakat (nevek vagy tulajdonságok). Egyszerre mindig csak egyet.

Két különböző típusú vizsgálat történt: az egyiknél a résztvevők akkor nyomták meg a szóköz billentyűt, ha pozitív vagy partnerükkel kapcsolatos szó jelent meg a képernyőn. A másik teszten negatív és partnerrel kapcsolatos szavak kombinációja volt. Az lényeg az volt, hogy megismerjék az emberek automatikus reakcióit a szavakra – ha partnerükkel jó a viszonyuk, az első feladat könnyebb, mint a második.

Azon önkéntesek, akik főleg rossz dolgokkal hozták összefüggésbe partnerüket, nagy eséllyel egy éven belül szakítottak. A kutatók arra is megkérték a résztvevőket, hogy számoljanak be kapcsolatuk erősségéről a vizsgálatok előtt. Megállapították, hogy az új vizsgálat sokkal pontosabb előrejelzést adott a szakításról.

Forrás: