Miért maszturbálunk?

A maszturbáció okai kifürkészhetetlenek? A tevékenység a nemi szervek saját kezű izgatását jelenti az orgazmus eléréséig – de vajon a természetes viselkedés része-e?

Mindenki maga tapasztalja ki, hogyan a legkellemesebb a számára: a pénisz vagy a klitorisz érintésével, simogatásával, vagy akár masszázzsal jut-e el önkielégítés során az orgazmusig. A nők közül néhányan szexuális segédeszközt, így például vibrátort is bevetnek, hogy eljussanak a csúcsra.

Mindenki maszturbál?

Gyakorlatilag mindenki űzi ezt a stresszoldásra is alkalmas tevékenységet – mindennapos cselekedetnek számít, a partnerrel rendelkező emberek között is. Egy amerikai felmérés során a férfiak 95, míg a nők 89 százaléka vallotta be, hogy rendszeresen szerez örömet magának. A maszturbáció az első szexuális téren szerzett tapasztalat a férfiaknál és nőknél egyaránt. A gyermekeknél is normális viselkedésnek számít, része saját testük felfedezésének. Általában fiatalkorban is folytatják, de van, aki egész életében műveli.

A maszturbáció okai

Akárhogy is nézzük, a maszturbáció is hozzátartozik a jó közérzethez. Jó módszer a megkönnyebbülésre, a szexuális izgalom levezetésére, amely bármilyen szituációban előjöhet – különösen hasznos a partner nélkülieknek, vagy azokban az esetekben, ahol a partnerrel nem működik az egyik fél számára kielégítően a dolog.

Biztonságos alternatíva a teherbe eséstől tartóknak, és azoknak is, akik félnek a szexuális úton terjedő betegségektől. Meddőségi teszten részt vevő vagy spermadonornak jelentkező férfiak számára kifejezetten szükséges is. A maszturbációt olykor maga a szexterapeuta javasolja az orgazmusproblémákkal küzdőknek – különösen nőknek, hogy tapasztalatot szerezzenek, férfiaknak pedig az orgazmus késleltetésének gyakorlására.

Normális ez?

Korábban sokszor perverzióként és mentális problémaként emlegették az önkielégítést – manapság normálisnak tartjuk, sőt, egészséges dolognak, amely elfogadott, kellemes, beteljesedést ad és biztonságos, ráadásul egész életünk során végezhetjük.

Csupán akkor tekinthető problémának, ha a maszturbáció már a partnerrel való együttlét kárára megy, nyilvánosan szerez örömet magának valaki, vagy az önkielégítés jelentős kimerültséget, esetleg fájdalmat okoz a maszturbálónak. Ha valaki megszállottan végzi, és ez már mindennapi teendőiben is gátolja őt, probléma a számára.

Ártalmas?

A maszturbáció természetes és ártalmatlan tevékenység, nőknél és a férfiaknál egyaránt, nem okoz szellemi vagy fizikai sérülést, és ha mérsékelt keretek között végezzük, egész életünk során a természetes szexuális viselkedés része marad. Bizonyos kultúrák és vallások az önkielégítést bűnnek tartják, ami a maszturbációval kapcsolatban szégyenérzetet és bűntudatot válthat ki.

Szakemberek szerint az önkielégítés valójában segít tökéletesíteni a szexuális életet, ennek során ugyanis az ember felfedezi saját testét, megtanulja, mire hogyan reagál. Tapasztalatait pedig az megoszthatja partnerével. Vannak párok, akik közösen maszturbálnak, újabb technikákat felkutatva a még tökéletesebb szexuális élmény érdekében.

Forrás: https://napidoktor.hu/index