Ezek az orális szex veszélyei

Az orális szex lehet élvezhető és egészséges része egy komoly párkapcsolatnak, amennyiben mindkét fél akarja, de arról sokan nem tudnak, hogy komoly veszélyei is vannak.

  1. Orális szex és a torokrák

Az orális szex következménye torokrák is lehet. A humán papilloma vírus (HPV) a rák közvetlen okozója, ami emberről emberre terjedhet szexuális úton, beleértve az orális szexet is. A kutatók rájöttek, hogy néhány mandula és gége- vagy garatüregi rák okozója nem más, mint a humán papilloma vírus egy bizonyos típusa. A HPV elég gyakori, de nem mindig, nem minden típusa okoz rákot. Ha védve vagy a HPV-vel szemben szex alatt, akkor nem kell izgulnod a rák miatt.

szex, pár

Fotó: 123rf.com

Az orális szex veszélyeiA HPV és a száj-garatüregi rák közötti összefüggést már a 80-as évek végén, a 90-es évek elején felvetették. A kutatók felfedezték, hogy az említett rákos betegség előfordulása gyakoribb azok körében, akik korábban nem voltak hajlamosak rá. A 90-es évek előtt ezek a rákos betegségek főként csak olyan idősebb embereknél fordultak elő, akik dohányoztak és sok alkoholt ittak. Ezután viszont a rákos megbetegedések száma elkezdett nőni azoknál a 40 év körülieknél is, akiknél ezek a rizikótényezők nem álltak fenn.

Egy 2007-es tanulmány kimutatta, hogy az száj-garatüregi rák kockázata nagyobb az olyan személyek körében, akik legalább 6 különböző partnerrel létesítettek orális szexuális kapcsolatot. Orális szex útján férfi és nő egyaránt szerezhet HPV fertőzést, a betegség nem nemhez kötött. A HPV által okozott rák könnyebben kezelhető, mint a dohányzás vagy az erős alkoholfogyasztás miatt kialakult változata, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne veszélyes! A megelőzés érdekében az orális szex veszélyét és a száj-garatüregi rákkal való összefüggését minél szélesebb körben ismertté kellene tenni mind a fiatalok, mind az idősebb korosztály körében. A megelőzés egyik módja a HPV elleni védőoltás beadatása, mindkét nem számára.

HPV, védőoltás

Fotó: 123rf.com

  1. Az orális szex egyes kapcsolatokat erősít, másokat megterhel

Nem mindenki vágyik orális szexre, van, akit az ilyen jellegű szexuális kapcsolat gondolata is stresszel. Az orális szexszel kapcsolatos aggodalmak gyakran higiéniai okokból merülnek fel. Egyesek félnek a másik fél visszajelzésétől, mások nyugtalanok a teljesítményük miatt vagy nem tudják hogyan kezeljék partnerük közeledését.

Sokan nem tudják elengedni magukat ahhoz, hogy örömüket leljék az orális szexben. Néhányan azért idegenkednek az orális szextől, mert alárendeltnek érzik közben magukat. És vannak, akik úgy érzik, hogy az orális szex megerősíti kapcsolatukat. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha mindkét fél ugyanúgy akarja.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

9 tipp – Ettől lesz erősebb a kapcsolat és romantikusabb a szex

Forrás: kamaszpanasz.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.