Döbbenet – Ez is lehet a súlyos erekciós probléma okozója

A korábban ismertek mellett újabb koronavírus-tünetekre bukkantak brit kutatók. Egy új, reprezentatív tanulmány szerint a long-covidban szenvedőknél drámai változást képest előidézni a fertőzés: a hajhullás és a szexuális problémák mellett további négy tünetet is felfedeztek a szakértők.

Az Egyesült Királyságban végzett, a Birminghami Egyetem által jegyzett kutatást 2,4 millió embert bevonva végezték el. A szakemberek 2020 januárja és 2021 áprilisa között gyűjtötték az adatokat: a felmérésen 486 149 olyan személy vett részt, akik egyszer már átestek a koronavíruson, míg a többi, 1,9 millió lakosnál jellemzően nem jelentkeztek vírusos tünetek – számol be a Blikk.

A Nature Medicine folyóiratban megjelent tanulmány szerint jellemzően a long-covid-fertőzések aránya a nők, a 35-69 év közötti korosztály, a szegényebb területeken élők, a szociális ellátásban, oktatásban vagy egészségügyben dolgozók, valamint az egyéb egészségi problémákkal küzdők, és a fogyatékkal élők körében a legmagasabb.

pénisz, merevedés, szex, prosztata

Fotó: 123rf.com

A kutatás szerint a fáradtság továbbra is a leggyakoribb tünetek közé tartozik (55%), ezt követi a légszomj (32%), a köhögés és az izomfájdalom (23-23%).

Az új tanulmány szerint más tünetek is megjelentek az eddig ismertek mellett:

  • amnézia
  • apraxia (az akaratlagos, célirányos és rendezett mozgások tervezési zavara)
  • bélproblémák
  • erekciós probléma (vagy egyéb szexuális probléma)
  • hallucináció
  • végtagduzzanat

is előfordulhat a koronavírusban szenvedő betegeknél.

A tanulmányban kiemelték, hogy kórházban nem kezelt betegek vettek részt a kutatásban, az ő tüneteiket három kategóriába – légúti, mentális és a kognitív problémák – sorolták. Meghatároztak egy szélesebb körbe sorolható tünetcsoportot is, ehhez a szélesebb körhöz tartozik a hajhullás és a szexuális problémák, így például az erekció képességének elvesztése is.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Erekció – Ezt a 10 titkot szeretnék megosztani a férfiak a nőkkel

Forrás: Napidoktor.hu