Biciklizés a szexuális egészségért

A biciklizés nem rontja a férfi szexualitást, sem a szexuális- sem a húgyúti egészséget nem befolyásolja negatívan.

A biciklizés nem árt a férfiak szexuális egészségének, sem a húgyút egészségét nem befolyásolja – állapította meg egy új tanulmány, melynek során a kutatók futókkal és úszókkal vetették össze a kerékpározókat.

Korábbi tanulmányok kelthettek aggodalmat a bicikliző férfiakban – melyek azt sugallták, hogy nem árt vigyázni a kerékpározással, mert az rossz hatással lehet rájuk, ha a húgyúti- és a szexuális egészségükről van szó. Negatívan befolyásolhatja ezeket. A jelenlegi, új tanulmány azonban nem ért egyet ezzel.

Kutatók összehasonlították a biciklizőket a futókkal és az úszókkal, s megállapították, hogy szexuális- és húgyúti egészségük azonos. Véleményük szerint a kerékpározásnak számos előnye van, s ezek magasan felülírják az esetleges rizikóit.

A felmérésben 2774 biciklis vett részt Anglia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland területéről, 539 úszó és 789 futó mellett – kérdőíveket töltöttek ki, melyek szexuális egészségüket és vizeletképzési rendszerük egészségét vizsgálta. Ezek a kutatók állítása szerint azonosnak bizonyultak mindhárom csoportban, noha néhány biciklis hajlamosabb volt a húgycső szűkületre. Ám statisztikailag nem volt különbség az intenzíven biciklizők – vagyis azok között, akik több mint 2 éve heti legalább háromszor kerékpároztak – , és azok között, akik csak rekreációs célból tették ezt.

Fotó: 123rf.com

A tanulmány szerzői, akik eredményeiket a Journal of Urology szaklapban közölték, rámutattak, hogy a felfedezések ellentmondanak a korábbi kutatásoknak, melyek szerint a biciklizés az erekciós funkciót is negatívan befolyásolja. Azok a tanulmányok nélkülözték az összehasonlító csoportokat, s csak kisméretű mintát alkalmaztak – vélik a kutatók.

„A kerékpározás jelentős szív- és érrendszeri előnyökkel jár, s kevésbé terheli az ízületeket” – mondta Benjamin Breyer, a Kaliforniai Egyetem San Francisco-i urológiai osztályának vezetője. – A biztonságos biciklizés előnyei magasan túlszárnyalják a sport rizikóit.”

Igaz ugyan, hogy akik bicikliztek, azoknál jelentősen magasabb volt a nemi terület zsibbadásának esélye, ám ha a kerékpározás idejének 20 százalékában álltak, akkor ez a probléma lényegesen csökkent. A kutatók szerint azt ugyanakkor nem árt a jövőben megvizsgálni, hogy akik zsibbadásról számoltak be, azoknál ez előre jelzett-e későbbi problémákat.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.