A boldog párkapcsolat titka: idősebb férfi, okosabb nő?

Genfi kutatók szerint nem a vak szerelmen, hanem a megfelelő partner kiválasztásán múlik a boldog párkapcsolat.

A boldogságra különösen azoknak a pároknak van jó kilátásuk, amelyeknél a férfi öt évvel idősebb a nőnél, a nő viszont képzettebb a férfinál – vélekednek a kutatók. A tudósok öt éven át 1074 svájci párt figyeltek meg, a felmérés eredményeiről pedig az European Journal of Operational Research című tudományos folyóiratban számoltak be.

A szakemberek házasságban vagy élettársként élő párokat vizsgáltak, és azt kutatták, hogy a kor, a képzettség, a nemzetiség vagy éppen a korábbi házasság milyen hatással van a válásra.

Fotó: 123rf.com

Mindezek alapján a tudósoknak sikerült felállítaniuk azt a “boldogságformulát”, amely matematikailag a legalacsonyabb válási esélyeket adja. A képlet alapján azok a párok nézhetnek boldog jövő elé, amelyek mindkét tagja ugyanolyan kulturális háttérrel bír, még egyikük sem volt korábban házas, a férfi legkevesebb öt évvel idősebb a nőnél, a nő viszont magasabban képzett.

A válás legnagyobb eséllyel az eltérő kultúrkörből származó párokat fenyegeti, azokat, amelyek férfi tagja már volt házas, mindössze 2-3 évvel idősebb a nőnél, és mindkét fél alacsonyan iskolázott. A Lausanne-i Egyetem kutatóival kiegészült genfi csapat szerint napjaink párkapcsolati helyzete messze elmarad az ideálistól.

A válások számát pedig jelentősen, 20 százalékkal csökkenteni lehetne, ha a nők és a férfiak megfelelő partnert keresnének, illetve találnának.

Forrás: ma.hu

Forrás: https://napidoktor.hu/index