8 tipp: így foghatsz magadnak férjet!

Te is kíváncsi vagy, hogy mit hoz a jövő? Fedd fel az ezeréves szerelmi babonákkal, hogy ki lesz a jövendőbelid!

Top 8 jóslat

1. Az eladó lányok András napja előtt piros almát tettek egy csupor vízbe, azt az ágyuk alá helyezték, majd – a hajadonok védőszentjének tekintett – András napjának reggelén kiitták, és kiszaladtak a házból: amelyik legényt először meglátták, az lett a párjuk.

2. Egy másik jóslási mód szerint a lányok András napján piros almát tesznek – titokban – a ház ereszaljába; ezt Borbála napján – ugyancsak titokban – megfordítják, majd karácsony éjszakáján magukkal viszik az éjféli misére. Az első legény, aki megszólítja őket, az lesz a jövendőbelijük.

3. Idetartozik az a szokás is, hogy a lányok Luca napjától kezdve minden nap egyet harapnak egy piros almába. Karácsony reggelén az utolsó – 13-dik – falattal a szájukban kimennek az utcára, és amelyik legény szembejön velük, az lesz a vőlegényük.

4. A jövendőbeli nevének kipuhatolására több eljárás volt forgalomban. Az egyik szerint Luca napján a lányok zsebre tettek 13 cédulát, amelyre legények nevét írták; a cédulák közül mindennap eldobtak egyet, és az utolsó, a 13. cédulára írott név viselője lesz a férjük a legközelebbi farsang idején.

5. Vagy: 13 gombócot vagy derelyét főztek ki szilveszter éjjelén, éjfélkor. Egy kivételével mindegyikbe cédulát tettek egy-egy legény nevével. Amint a gombócok sorra feljöttek a víz tetejére, a leányok kikapkodták őket, és akinek a cédula nélküli, üres gombóc jutott, az nem számíthatott rá, hogy férjhez megy abban az évben.

6. A férjhezmenetelt jósolta meg a Borbála napján levágott, és karácsonyig vízben nevelt gyümölcsfaág is: akié kivirágzott, számíthatott a közeli esküvőre.

7. A jövendölések sorában szerep jutott az álomnak is: András-napon böjtöltek a leányok, s azon az éjszakán megálmodták, ki lesz az uruk; ugyanígy jártak el a legények is Katalin napján.

8. Álomban látta meg jövendőbelijét az a leány, aki Luca napján titokban, bal kézzel egy ugyancsak bal kézzel font fonalat kötött a derekára.

Olvasd el ezt is!

Házasság – Mit várhatunk a másodiktól 40 éves kor felett?

Forrás: https://napidoktor.hu/index