7 dolog, amiért a csókolózás jó nekünk!

Ne adjuk fel később sem!

Akár tizen-, akár huszonévesek voltunk az első csók idején, ez az élmény mindenkinek megmarad. Lehetünk azonban bármely korosztály tagjai, a csókolózás fenntartása igen fontos – nemcsak egészségünkre van pozitív hatással, hanem a párkapcsolatunkra is.

Az első csókot kevesen felejtik el. A csókolózás egy friss szerelmespár mindennapjaiból sosem hiányzik. Ahogyan azonban a párkapcsolat halad előre és a mézeshetek ideje tovatűnik, sajnos gyakori, hogy a pár a csókolózás terén is lejjebb ad – kevésbé lesz rájuk jellemző ez az egészséges érintkezés, mint korábban.

Pedig a csókolózásnak igen sok előnye van az egészségre és a párkapcsolat egészére nézve. Mélyíti a szerelmet és az egymás közötti kapcsolatot – mivel csók közben dopamin és oxytocin hormon szabadul fel, különösen a francia csók során. Ezek a hormonok pedig jó hangulatba hoznak bennünket és csökkentik a stressz szintet.

De nézzük meg közelebbről, melyek a csókolózás előnyei.

1. Erősíti az immunrendszert: bár azt hihetnénk, hogy a nyál megosztása nem túl higiénikus dolog, egy szenvedélyes csók során kb. 80 millió baktériumot osztunk meg, mégis sokkal nagyobb esélyünk van egy kézfogás miatt betegnek lenni. Egy tanulmány szerint a csókolózás növeli a nők immunitását, a citomegalovírus ellen is, amely terhesség esetén születési rendellenességeket okozhat.

2. Csökkenti a szorongást: a csókolózás hatékony az ember megnyugtatásában – mérsékeli a szorongást, kevésbé érezzük magunkat stresszesnek, mivel csökken az agyban a kortizol hormon szintje, a szerotoniné viszont nő. Akad, aki szerint a csókolózásnak hasonló a hatása, mint a meditációnak.

3. Csökkenti a vérnyomást: ajkaink vérereket tartalmaznak, s ha csókolózunk, ezek tágulnak. A vér az arcba irányul, kevesebbet juttatva a test többi részébe – ez pedig alacsonyabb vérnyomást eredményez. Mi több, ha a szív gyorsabban ver az izgalom miatt, a véráram megnő, s ez szintén mérsékeli a magas vérnyomást.

4. Edzés az arcizmoknak: több mint 30 arcizmot használunk csókolózás közben – olyan ez az arc számára, mintha elmennénk az edzőterembe bicepszet építeni.

5. A fogak higiéniájának is jót tesz: ha valakivel nyálat cserélünk, az növeli a saját nyálunk mennyiségének növekedését – ez pedig tisztán tartja a szájat, a fogakat és az ínyt. Plusz, ha több nyál van a szájban, azt is megelőzzük, hogy ételmaradékok szoruljanak a fogaink közé.

6. A csókolózás segít megtalálni a megfelelő partnert: igen fontos a genetikailag kompatibilis társ meglelésében. A másik megérintése, megszagolása érzelemvezérelt cselekedet, s lehetővé teszi a nekünk megfelelő társ, az „evolúciósan előnyös” partner azonosítását. Mivel az embereknek nincs erős szaglóképességük, a csókolózás megadja nekik a módot arra, hogy „megízleljék” a partnert, s érzékeljék, különböző-e az immunválasza, ugyanis azok iránt jobban vonzódunk, akiké különbözik a miénktől. Természetesen az is kiderül, hogy van-e szikra két ember között.

7. Erősíti a párkapcsolatot: mivel egy jó csók oxytocint szabadít fel, vagyis a „szerelem hormont”, tanulmányok szerint ez segít a monogám embereknek hűségesnek lenni és jobban meg is lehet bízni bennük. A csókolózás dopamint szabadít fel, amely a romantikus kötődést erősíti. Nem szabad elhagyni ezt a tevékenységet, mert fenntartja a kapcsolatban az intimitást és a romantikát.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php