Elhízás Elleni Világnap – Még gyermekkorban küzdeni kell a túlsúly ellen!

A túlsúly és az elhízás világméretű probléma, amely nem csak a felnőtt embereket, hanem a gyermekeket is nagy számban érinti. A WHO 2016. évi jelentéséből kiderül, hogy világszerte közel 41 millió öt év alatti gyermek túlsúlyos, illetve elhízott. Az emelkedő tendencia alól Magyarország sem kivétel, hiszen nálunk is minden negyedik gyermeknek van már súlyproblémája.

A világ legnagyobb, a gyermekkori elhízás megelőzését szolgáló hálózata, az EPODE 2004-ben Franciaországban kezdte meg működését, mára már 29 államban fejti ki tevékenységét. Legfontosabb célja, hogy a helyi közösségeket hozzásegítsék az aktív és egészséges életmód kialakításához, amelynek alapvető eleme a gyermekek egészséges táplálkozásra nevelése és ezzel együtt az elhízás megelőzése.

Magyarországon – csatlakozva a nemzetközi programhoz – elsőként 2014-ben Dunaharasztiban indította el a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a GYERE – Gyermekek Egészsége projektet, amely hároméves működése során a hazai gyermekkori elhízás előfordulásának csökkentését tűzte ki célul. 2015-ben a szakmai szervezet Szerencsen is útjára indította a GYERE programot.

IR

A projekt mindkét hazai településen tápláltsági állapot felméréssel kezdődött. Az első jelentésekből egyértelműen kiderült, hogy mindkét városban gondot jelent a gyermekelhízás, hiszen Dunaharasztiban a 6–12 éves korcsoportba tartozó gyerekek 26,5%-a túlsúlyos, illetve elhízott, míg Szerencsen ugyanezen korcsoport 33%-a küzd hasonló problémával. A kedvezőtlen tápláltsági állapotra vonatkozó adatok egyértelműen igazolják a GYERE program létjogosultságát, továbbá szükség lenne arra is, hogy a projekt keretében az egészségesebb életmódra nevelést a két településen szerzett tapasztalatok beépítésével országossá lehessen kiterjeszteni.

Az elhízás elleni világnap alkalmából a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége felhívja a figyelmet a túlsúly és az elhízás megelőzésének és kezelésének kiemelt népegészségügyi jelentőségére, különös tekintettel a gyermekekre.

Forrás: https://napidoktor.hu/index