Rizst kérek! De milyet?

A világon mindenhol kedvelt eledelnek számít, a Föld lakosságának fele legfontosabb protein forrásának tartja. Fajtáinak számát 40 000 körülire becsülik. Ez a rizs!

A szervezet számára nélkülözhetetlen protein a rizsben kimagasló értéket mutat, így válhatott az egyik legfontosabb fehérjeforrássá a szegényebb országokban is.

Hipoallergén fehérjeforrás, a legjobb és legsokoldalúbb szereplője a diétára szorulók és étel-érzékenyek étrendjének. Bár keleti eredetű, a világ minden táján hamar meghonosodott, és jellegzetes nemzeti különlegességek születtek közreműködésével (rizottó, sushi, töltött káposzta).

Az emésztőrendszer rendkívül könnyen feldolgozza. E és B vitaminban gazdag, kalciumot, vasat, fehérjét, keményítőt, szerves sót, és rostokat tartalmaz. A fehér színét a hántoláskor kapja, eggyel több réteg hámlik le róla, mint a barna rizsről.

Gyógyító szemek

  • A rizskorpa bőrbetegségekre, hajhullásra ajánlható.
  • Bélgyulladás esetén pedig a rizsnyák nagyon jót tesz.
  • Gyomorproblémákra a barna rizs megoldást nyújthat, mert a rajta maradó réteg tápdús.
  • A laktóz-érzékenyek bátran fogyaszthatják a rizstejet. Minden fajta allergéntől mentes, amely például a tojásban, szójában, tejben élesztőben és a gabonákban megtalálható. Így például a gluténmentes diétásoknak is kiváló a tápanyagbevitel szempontjából. Gazdag olyan aminosavakban, amelyek nagyon hasonlóak az anyatejéhez.
  • Antikarcinogén hatása pedig segít méregteleníteni, illetve megszabadulni a “rossz zsíroktól”. Szódium- és koleszterinmentes.

Fajtái és jellemzőik

A rendkívül sokszínű fajtái ellenére csak két csoportba lehet besorolni őket: hosszú- és rövidszemű rizst fogyaszthatunk.

A rövidszemű rizs segít a belek tisztításában, ezért a gyógyulás érdekében inkább ezt javallják. A világ 110 országában termesztik, és mindenhol nemesítették az adott területre jellemző fajtákat. Nehéz nyomon követni mindet, ezért közreadunk egy rövid útmutatót.

rizs

JAPONICA RIZS

Alakja félkerek, vagy teljesen kerek. Így lehet rövid és hosszabb szemű is. Enyhén ragacsosra fő, ezért óvatosan kell főzni, hogy ne pempősödjön el. Ebbe a csoportba tartoznak a japán szusirizsek és az Amerikában termesztett japán típusú nishiki s az európai rizottó rizsek.

Ezek néhány fajtája eredetvédett, mint a vialone nano. A rizottó rizsek közül nagyon népszerű a carnaroli, melyet a szakácsok egyenletes puhulása és állagának sokáig megőrizhetősége miatt kedvelnek. Speciális bio fajtája a piemonti aquerelló, melyet 12-36 hónapig 10°C fokon érlelnek, így nagyobb ízanyaga és több vitaminja lesz. 

JAVANICA RIZS

Enyhén ragacsos, hosszúszemű rizsfajta. Indonéziában, a Fülöp szigeteken és Madagaszkáron termesztik.

BASMATI RIZS

Az indiai konyha legalapvetőbb alapanyaga, évszázadok óta termesztik a Himalája lábainál. Jó minősége miatt nagyon régen exportálják az arab és európai országokba. A szeme hosszú és nem ragad megfőzve. Illata és íze enyhén dióra emlékeztet, nevének jelentése “az illatok királynője”.

RIZOTTÓ RIZS

Közepes méretű rizs, kívül puha, belül szilárd marad. A rövidszemű rizsek általában alkalmasak rizottónak, a legismertebb az apró szemű Arborio.

JÁZMIN RIZS

A basmati rizs egyik alfajtája. Enyhe jázmin illatú, hosszúszemű fehérrizs, a basmati helyettesítésére is alkalmas. Az ázsiai ételekhez kiváló, de süteményeket és rizottót nem ajánlott belőle készíteni.

BARNA RIZS

A barna változat, minden rizsfajtánál megtalálható, csak annyiban különbözik a fehér rizstől, hogy hántoláskor eggyel több réteget hagynak meg rajta, így sokkal több benne a tápanyag. Minden fehér rizsfajta helyettesíthető a barnával.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.