Ha szomjasnak érzed magad, nem ittál eleget

Nem győzik hangsúlyozni a szakemberek, hogy létfontosságú a szervezetünk szempontjából sok folyadékot fogyasztani, főként a nyári hőségben.

Sokan nem tudják, hogy milyen jelekre kell odafigyelnünk az ideális vízfogyasztásért, ráadásul az sem mindegy, hogy a folyadékpótlást pontosan hogyan oldjuk meg.

Beköszöntött a forróság, ezért az eddigieknél is lényegesebbé válik, hogy pótoljuk az izzadás hatására történő vízveszteséget. Ezért akár napi 2-2,5 liter folyadékra is szükségünk lehet, egyenletesen elosztva. A szervezetben zajló életfolyamatok csakis akkor működnek kedvező módon, ha elegendő mennyiségű folyadékkal töltjük fel testünket. Dr. Szegedi Adrián, házi- és üzemorvos részletezte, miért olyan nélkülözhetetlen a vízfogyasztás.

Foto:123rf.com

Óránként egy pohár víz az ideális

„Sajnálatos módon sokan megvárják, amíg megszomjaznak, pedig az már nem jelent jót. Amikor már az agyunk ugyanis azt üzeni, hogy szomjasak vagyunk, akkorra a szervezetünknek rendkívül nagy szüksége van a folyadékra. Soha ne várjuk meg, amíg érezzük ezt az állapotot, és azonnal pótoljuk a folyadékveszteséget jó minőségű vizekkel! Szoktassuk rá magunkat a rendszerességre, például igyunk minden órában egy pohár vizet, legyen az asztalunkon, hogy lássuk, így nem feledkezünk meg róla” – kezdte az orvos, aki az olyan italokra is felhívta a figyelmet, amelyek vízhajtó hatásúak.

Foto:123rf.com

A kávé és a tea nem a legjobb választás nyáron

„A kávé és tea hatására sokkal több vizet vesztünk, mint amennyit magunkhoz vettünk, ezért lényeges, hogy pótoljuk a veszteséget. A nyaralás során is figyeljünk, főként napozás közben illetve a fürdőzés után is igyunk eleget – különös tekintettel a gyermekekre és az idősekre! Az étkezések között fogyasszunk vizet, az étkezések alatt ugyanis felhígítja az emésztő enzimeket, és lassítja a gyomor kiürülését” – tette hozzá Dr. Szegedi Adrián.

A javaslatok szerint 2-2,5 liter napi vízbevitel az ideális, amelyet először kis mennyiségekben kell elkezdeni. A hozzászoktatás akár néhány hétig is eltart, de az eredmény megéri: sokkal energikusabbak leszünk, a stressz leküzdésében is segít, ráadásul a bőrünk és szervezetünk is meghálálja a törődést.

Foto:pixabay.com

Az sem mindegy, hogy milyen vizet iszunk

Az emberi test 70 százaléka víz, úgynevezett bio-víz. Ez a magas szintű energiával rendelkező víz adja a sejtek folyadékrészét, a szervek, testnedvek, az izmok, szövetek nedveit.

Köztudott tény, hogy a sportolás során és az izzadás révén sok folyadékot veszíthetünk, ezért a megfelelő folyadékbevitelre fokozottan figyelnünk kell.

Pontos vízmérés – Ennyi vizet kell inni edzés előtt és után

Figyelembe kell vennünk, hogy mekkora ásványi anyag tartalommal rendelkezik az ásványvíz. A magas ásványi anyag tartalommal rendelkezőket rövid távú fogyasztásra ajánljuk, mert megterhelhetik a vesét.  Mellette fogyassszunk alacsonyabb tartalmúakat is, érdemes váltogatni, nem mindigy egy fajtát vásárolni és mellette nyugodtan igyunk csapvizet is. Legmagasabb ásványi anyag tartalommal a Kékkúti Theodora rendelkezik. 1600mg/l ből 280mg kalcium 12 mg kálium 37 nátrium 57 mg magnézium, valamint 1110 mg hidrogén-karbonát található benne. A Theodorát Visegrádi és a Fonyódi Ásványvíz követi. Legkevesebb ásványi anyagot pedig a Jana víz tartalmaz, aminek mindössze 494 mg/l  oldott ásványianyag-tartalma van. Ezt követi a Mizse 501 mg/l-el.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. Jáger László

  Ha nem ittál eleget
  Mindig legyen a hűtőben 1-2 hideg sör…..
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.