Mindjárt itt a szezonja: Egyszerű és finom birsalmalekvár recept

Ki ne imádná ezt a fajta birsalma lekvárt? Egyszerű elkészíteni, nincs benne tartósítószer, csak gyümölcs, citrom és egy kis cukor.

Erősen savas, savanyú, olyannyira, hogy a szájat összehúzza. Fűszeres, fanyar íze ellenére sokak kedvence ez a gyümölcs – a birsalma nemcsak kellemes ízű ételek alkotórésze, de a gyomrunkra is igen jó hatással van. A Kaukázusból származik, elsősorban mediterrán területeken él, Iránban, Turkesztánban őshonos. Az ókorban a szerelem és boldogság gyümölcsének tartották, a görögök mitológiájában szerepel. Nekik és a rómaiaknak köszönhetjük a birsalma elterjedését. Ez a sárga, alakra inkább körtére emlékeztető gyümölcs késő ősszel terem, ha nem fogyasztjuk el hamar, akkor is hónapokig eláll, csak száraz helyen kell tartani.

Az ősz időszaka sokak számára azt jelenti, ideje felkészülni a téli begubózásra. Kevesebb a mozgás, kisebb mértékű a kerti vetemény és gyümölcs-fogyasztás. Mit (t)együnk, hogy az étrend segítsen frissnek és fittnek maradni?

Így maradhatunk frissek és fittek ősszel is

A birsalma rengeteg értékes vitamint, ásványi anyagot, ásványi sót tartalmaz.

Van benne A, C és E-vitamin, B1 és B2 vitamin, de még P-vitamin is, utóbbi a koleszterinszint szabályozásában játszik szerepet. Kalciumban, káliumban, vasban és foszforban gazdag, és igen magas a pektin tartalma: a pektin – mely a héjban található – nagyon értékes rost a számunkra. A gyümölcs almasavat és csersavat tartalmaz.

Foto:pixabay.com


Nyersen a legjobb fogyasztani, így őrzi meg leginkább értékes összetevőit, vagyis így a legegészségesebb. A
nyers birsalma illetve birsalmalé az anyagcsere fokozására kiváló, savassága miatt az emésztőrendszert megmozgatja, a nyálkahártyán a bélben képez egy védőréteget. A székrekedés hatékony ellenszere. Minden gyomorpanaszt enyhít, puffadás esetén, amikor úgy érezzük, az étel meg sem mozdul a gyomrunkban, segít a birsalma. Remek görcsoldó – menstruációs fájdalmakra is használható -, a bélgyulladást is gyógyítja. Hűsítő és nyugtató, gyulladáscsökkentő hatása ismert. Gyulladások és menstruációs panaszok ellen napi 2-3 alkalommal, fél pohár birsalmalevet érdemes meginni.

Foto:pixabay.com

Készítsünk birsalma lekvárt!

Hozzávalók:

1 kg birsalma
700 g cukor
400 ml víz
citromlé

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: könnyű


A birsalma lekvár elkészítése:

Először jól megmossuk a birsalmákat. A lekvárhoz a birsalmát meghámozzuk, lereszeljük és egyből meglocsoljuk citromlével. A vizet és a cukrot összekeverjük és odatesszük főni, amíg egy homogén szirupot nem kapunk. Hozzáadjuk a birsalmát és nagy tűzön forraljuk, majd ahogy kezd összeesni, csökkentjük a tűz erősségét és kezdjük jobban kavargatni. A főzés ideje kb 35-45 perc között mozoghat. Amikor a lekvárunk jól összeállt és vöröses színt kapott, akkor kész van. Forrón öntsük a befőttesüvegekbe.

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.