Az élénk színű vitaminbomba

Miről is van szó?

Természetesen a cékláról… Nem csak a színe csodaszép, hanem rengeteg értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Tudtad, hogy már i. e. 3000-ben termesztették a Földközi- tenger környékén? Magyarországra a 17. században került, azonban a modernebb fajtái a 19. és a 20. században terjedtek el!

A cékla termesztése nem is olyan bonyolult folyamat, mint azt gondolnánk. Ültetése egyszerű, fejlődése gyors, kétnyári zöldség. Ahhoz, hogy zamatos céklát kapjunk jó vízelvezetésű és szellős talajra van szükség. Vetéskor kiemelten kell figyelni arra, hogy sok vizet kapjon, ezért érdemes a földet beöntözni mielőtt elvetjük.

Érdemes már április második felében elvetni, ha ősszel szeretnénk betakarítani. De ha június 15. és július 15 között is ültetünk –ezt hívják másodvetésnek- akkor júliustól októberig szüretelhetjük a cékla gumókat. Ha elvetjük a cékla magokat, fontos figyelni arra, hogy 30 cm sortávolság és 5-8 cm tőtávolság legyen a magok között.

15-23 Celsius fok közötti hőmérsékleten nő a leggyorsabban. Nem túl nagy a fényigénye, ápolni sem nehéz, mindössze a kelés utáni saraboló kapálást, kirítkitást kell elvégezni.

Fotó: 123rf.com

Ha szeretnénk céklát eltenni télire, akkor október végén, november elején, a fagyok beállta előtt szedjük fel a cékla gumókat. Tároljuk pincébe, megfelelő páratartalom mellett, de vermelni is lehet. Figyeljünk arra, hogy ne legyen sérült gumó az egészséges gumók között. Ha ezzel a módszerrel tároljuk a céklát télen, előfordulhat, hogy a következő év márciusában is friss és zamatos céklát fogyaszthatunk! Már ha a télvíz ideje alatt nem fogy el a pincénkből.

Mindemellett a cékla rendkívül hasznos az egészségre. Kiváló kálium-, kalcium-, vas-, szilícium-, nátrium- és magnéziumforrás. Ezenkívül tartalmaz rezet, cinket, mangánt, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is.

További részleteket az alábbi linken olvashat >>

Forrás: Csak a Nőknek


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.