A szervezetünk is oxidálódik

Antioxidánsokkal az öregedés ellen. Sokszor halljuk manapság ezt a kifejezést, de tudjuk, hogy miről is van szó? Molnárné Bíró Erzsébet táplálkozás specialista elmondta mi micsoda.

A szabad gyökök méreganyagok, amelyek légszennyezéssel, egészségtelen életmód következtében vagy akár a cigarettafüst hatására is keletkezhetnek. A szabad gyökök gyengítik a sejtekben lévő molekulákat, és elektronvesztéshez vezetnek – márpedig az elektronok teszik lehetővé a sejtek közti együttműködést.

Amint egy szabad gyök megjelenik, a károsodás gyorsan szétterjed. A véráramban lévő szabad gyökök minden útjukba eső sejtet károsítanak, oxidálják őket, hogy elvesztett elektronjukat pótolják. Ekkor az antioxidánsok felveszik a szabad gyökökkel a harcot.

lebojt_meregtelenites

Hogyan harcol az antioxidáns

„A sejtjeink ugyanolyan anyagcserét végeznek, mint mi.” – kezdi a magyarázatot Molnárné Bíró Erzsébet táplálkozás specialista – „Ha anyagcserét végeznek a sejteink, az azt jelenti, hogy működünk, máskülönben nem lennénk itt.”

Az antioxidánsok működését legjobban a vas oxidációjához lehet hasonlítani. Amit a vas elkezd oxidálódni romlik a minősége. Ez történik a sejtjeinkkel is. A szabadgyökök hatására minőségi romlás következik be a sejtekben, ez által a szervezetben. Az antioxidánsok bevitelével ezt a folyamatot késleltetjük.

Ahogy az antioxidánsok neve is jelzi, kijavítják az oxidánsok, vagyis a szabadgyökök okozta kárt: pótolják a molekulák elrabolt elektronjait anélkül, hogy a többi molekulát károsítanák, ezért is van óriási szükségünk rájuk!

Miben keressük az antioxidánsokat

Antioxidás az, ami nem engedi az oxidációt.” – folytatja Bíró Erzsébet – „Mindazokkal a dolgokkal, amik egyébként is kellenek a szervezetnek, tudunk védekezni. Tudjuk segíteni, hogy termelődjön annyi ellenanyag, hogy segítsen. A vitaminok, különösen C A és E vitaminok is antioxidánsként működnek.”

Az antioxidánsok minden olyan ételben ott vannak, amit szeretünk: nem csak a gyümölcsökben és a zöldségekben, de a borban, a csokoládéban és még a marhahúsban is. Az egyik legjobb antioxidánsforrás az alga, a dió, és általában az olajos magvak, a sárgarépa, a karfiol, a brokkoli, de ide sorolhatjuk az étcsokoládét is.

brokkoli5

Tanulmányok sora bizonyítja, hogy az antioxidánsok: segítenek megelőzni a rákot és a szívbetegségeket, frissen tartják a memóriát, csökkentik az Alzheimer és a Parkinson kór kockázatát, védik az ízületeket, csökkentik a fájdalmat, enyhítik a fáradságot és még a ráncokat is eltűntetik.

Mindez úgy lehetséges az antioxidánsok a vérrel együtt a szervezet minden sejtjéhez eljutnak, és megvédik őket a szabadgyökök támadásától, amelyek jelenléte a szerveztében egyet jelent a betegségekkel és az idő előtti öregedéssel.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.