2100-ra tizenegymilliárdan leszünk!

A Földön lévő emberek száma nagy valószínűséggel folyamatosan emelkedni fog a század további részében, ami nagy fokú élelmiszer-ellátási, egészségügyi és társadalmi problémákat okozhat.

A Science szaklap állítása ellentmond a korábbi kutatásokkal, melyek szerint a világ lakossága 2100-ra stabilizálódni fog.

A legújabb statisztikai eszközöket használva az Egyesült Nemzetek Szervezete és Washingtoni Egyetem kutatói szerint 80 százalék esély van arra, hogy a világ jelenlegi 7,2 milliárd lakossága, 2050-re eléri a 9,5-et, 2100-ra pedig a 11 milliárdot.

A népesség, ami úgymond lekerült a világ problémáinak listájáról, továbbra is egy nagyon fontos kérdés marad” – mondta Dr. Adrian Raftery, a Washington Egyetem professzora.

2105937797_1391183017

A várható legnagyobb növekedés Afrikában lesz, ahol a lakosság a becslések szerint négyszeresére fog emelkedni. Ennek a legfőbb oka, hogy szubszaharai Afrika országaiban a születési arány nem esett vissza olyan gyorsan, mint azt korábban várták.

Egy másik kulcsfontosságú tényező az HIV/AIDS járványról megvizsgált új adatok. Korábban azt gondolták sokkal több életet fog kioltani, most azonban úgy tűnik a járvány már elérte csúcspontját. Azonban, a világ más területein kevesebb változás lesz látható.

A korábbi becsléseket a kutatók jövőbeli tendenciák megítélései alapján hozták létre, ami igen szubjektív megközelítés volt” – mondta Raftery. “Ez azt jósolta, hogy a világ lakossága valahol 7 milliárd és 16 milliárd között mozogna 2100-ra“.

Forrás: