Lassul a növekedés – 8 milliárdnál tart a világ népessége

Nagy gond a gazdag és szegény országok közti szakadék

A világ népessége az előrejelzések alapján hamarosan eléri a 8 milliárdot – a tény újabb szakértői beszélgetéseket indított el a folyamatos népességnövekedés hatásairól.

Nemsokára átlépjük a 8 milliárdot – az előrejelzések szerint a világ népessége 2022 novemberében éri el ezt a számot. Mindez okot adott arra, hogy a szakemberek ismét megvitassák a folyamatos népességnövekedés hatásait.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) weboldalt indított a „8 milliárdok napja” alkalmából. A statisztikát az „emberi fejlődés mérföldkövének” nevezte, mely véleménye szerint „alkalmat ad a sokszínűség és a haladás ünneplésére, miközben figyelembe veszi az emberiség közös felelősségét a bolygóért”.

A népességnövekedést az ENSZ annak tulajdonította, hogy az emberek tovább élnek – a modern orvosi, táplálkozási és higiéniai fejlődésnek köszönhetően, illetve, mert egyes országokban a termékenység szintje magas és tartós.

Foto:123rf.com

Ennek ellenére azonban a világ népességének növekedése lassul: 12 évbe telt, mire az emberek létszáma 7 milliárdról 8 milliárdra emelkedett és újabb 15 év kell ahhoz, hogy 9 milliárdra nőjön.

A különbségek a gazdag és szegény országok – különösen az afrikaiak – között komoly aggodalomra adnak okot – írta közleményében António Guterres, az ENSZ főtitkára.

A népesség a legszegényebb helyeken növekszik a a leggyorsabban.

„Emberek milliárdjai küzdenek. Százmilliók néznek szembe éhséggel, sőt éhínséggel. Rekord mennyiségű ember keresi a lehetőségeket, az adósság, a nehézségek, háborúk és éghajlati katasztrófák alóli menekülést – figyelmeztetett. – Ha nem hidaljuk át a tátongó szakadékot azok között, akiknek vannak javaik és akik nincstelenek, olyan 8 milliárdos világ vár ránk, amely tele van feszültségekkel és bizalmatlansággal, válságokkal és konfliktusokkal.”

A globális szakértők riadót fújnak a szegény emberek katasztrofális forráshiánya miatt.

Afrika Szaharától délre fekvő részén már több mint 700 millió ember él elegendő élelem nélkül. Az Institute for Economics and Peace és a Reuters által közölt adatok szerint az előrejelzések arra utalnak, hogy a gyors népességnövekedés miatt Afrika szubszaharai vidékeinek nagy része fenntarthatatlan lesz a század közepére.

„Minden embernek szüksége van tüzelőanyagra, fára, vízre és egy olyan helyre, amelyet otthonának hívhat” – mondta Stephanie Feldstein, a Biológiai Sokféleség Központjának lakossági és fenntarthatósági igazgatója.

Guterres hozzátette: az egyenlőtlenségek kezelése és a zord előrejelzések megváltoztatása a világ számára elérhető, „az egészségügybe, az oktatásba, a nemek közötti egyenlőségbe és a fenntartható gazdasági fejlődésbe történő, viszonylag kis befektetések révén.”

„Jól tesszük ezekben a nehéz időkben, ha emlékezünk az emberiség egyik legbölcsebb megfigyelője, Mahatma Gandhi szavaira: a világ erőforrásai elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki szükségleteit, de nem elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki mohóságát” – jegyezte meg az ENSZ főtitkára.

Főként nem a nőkön múlik a drámai népességfogyás

Forrás: Adrina - napidoktor.hu