Főként nem a nőkön múlik a drámai népességfogyás

2050-re terméketlenek lehetnek a férfiak
A férfiaknál az egyre kevesebb, és egyre gyengébb minőségű spermium, a nőknél pedig gyakran a korai petefészek-kimerülés, és a romló minőségű petesejtek miatt hiúsul meg a gyermekvállalás. Dr. Ősapay György, a Magyar Tudományos Akadémia doktora szerint az 1930-as évek óta a férfiak átlagos spermiumszáma 40 évente feleződött, emiatt évtizedeken belül terméketlenné válhatnak.
A gyermekvállalásra készülő pár mindkét tagjának egészsége fontos a fogamzás sikerében, de az évek múlása is sokat számít, mert az időközben bekövetkező betegségek károsan hathatnak a genitális szervekre is.
Dr. Ősapay György gyógyszerkutató területe a népszaporulat kérdése, azon belül is a meddőségi problémák elemzése, korrigálási lehetőségeinek kutatása, és terjesztése.
„Biológiailag is aggasztó tendenciák zajlanak. A férfiaknál az egyre kevesebb és egyre gyengébb minőségű spermium okoz gondot, a nőknél pedig gyakran a korai petefészek-kimerülés és a romló minőségű petesejtek. Ez meddőséghez vezethet” – magyarázta a kémikus, aki kiemelte: a szülővé válás átlagosan 5 évvel tolódott későbbre Magyarországon. Sokan csak a harmincas éveik vége felé döntenek a gyermekvállalás mellett, de a probléma ennél jóval tágabb.
meddoseg

2050-re érhetjük el a kritikus állapotot

Magyarországon jelenleg háromszázezer pár küzd meddősséggel, mintegy négyezernek sikerül csupán lombikbébi módszerrel fogamzást elérnie. A meddő párok hatvan százalékánál a férfi megtermékenyítő képességével van baj.
Az 1930-as évek óta a férfiak átlagos spermiumszáma 40 évente feleződött, ami azt jelenti, hogy néhány évtizeden belül képtelenek lesznek a családalapításra, 2050-re juthatunk el idáig.
A gyermekvállalás nehézségeihez hozzátartozik az is, hogy először társat kell találnunk, ez ma nem is olyan egyszerű. Az emberek egyre kevesebb időt töltenek közösségekben, ritkábban lépnek egymással személyes kapcsolatba, ezáltal sokan hosszas keresés után sem találják meg a párjukat.
Györfi András, a ducitars.hu, és az egyenruhasok.hu tematikus társkereső oldalak alapítója a fennálló probléma kapcsán úgy fogalmazott, hogy az online társkeresés praktikus eszköz a családalapításhoz, de ha valaki nem figyel oda az egészségére, akkor mit sem ér az egész.
meddoseg

Tiltott szenvedélyek

A gyermekvállalás első lépése az egészséges életmód kialakítása, Dr. Ősapay György azt tanácsolja, hogy három hónappal a tervezett fogamzás előtt hagyjuk abba a fogamzásgátló szedését, valamint a dohányzást, és az italfogyasztást.
Mindkét élvezeti szokás káros az apa és anya megtermékenyítő, és fogamzóképességére, sőt, a születendő baba egészségét is veszélyeztetik. Ezalatt a három hónap alatt a szervezetet vitaminokkal érdemes optimális állapotba hozni, javasolt a zöldség- és gyümölcs-gazdag étrend is. A szülők szervezetének egészsége meghatározó a leendő baba veleszületett betegségeinek visszaszorításában is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


2 hozzászólás

  1. Kelemen Péter

    Igazat adok a neves kutatónak, és arra kérem, hogy szólítsa fel Orbán Viktor urat arra, hogy hagyjon fel a pálinka (és a bor) fogyasztásának propagálásával, talán a neve miatt lesz valami tekintélye nála.
    A nevezett úr egyébkjént sok egyéb tevékenységével is felhagyhatna már, túl a népesédéspoltitikán is.

  2. Lacibá

    Régen sokkal magasabb volt az átlag gyermekszám, pedig megitták a maguk adagját. DE le is dolgozták azt! A modern városi ember hülyült csak el annyira, hogy vedeli az alkoholt, tesped, nem végez kimerítő fizikai munkát, és csodálkozik, hogy tönkremegy. Ha az ősök életmódját folytatnánk, vagyis a mértékkel való alkoholfogyasztást, senkinek sem ártana!