Zabkása, a szuperreggeli – készítsd el minden nap másképp!

A zab és a zabkása egészségre gyakorolt pozitív hatásairól ódákat zengenek az életmódcikkek.

Viszont ha minden egyes reggel – vagy a hét zömében – ezt reggelizzük, muszáj bevetni a kreativitást, hogy ne unjunk rá hamar. Szerencsére a lehetőségek tárháza szinte végtelen, igazítsuk ízlésünkhöz és a szezonális alapanyagokhoz a napindító kásánkat! Ehhez mutatok 5 egyszerű, de nagyszerű ötletet.

Turmix téliesítve

Hozzávalók (1 adaghoz):

50 g zabpehely

200 ml tej, növényi tej vagy víz

1 teáskanál méz (ízlés szerint)

fél-1 banán

1 kis marék kókuszchips

Nyáron sokaknak elegendő reggelire egy tápláló banánturmix, a hidegebb időben viszont inkább vágyunk valamiféle melengetőbb, sűrűbb, laktatóbb napindítóra. Ez a kása hozza a banánturmix-érzést, sőt, ha kókusztejjel készítjük, még külön édesítésre sincs szükség. A zabot a folyadékban felforraljuk, majd lassú tűzön, pár perc alatt krémesre főzzük. Ízlés szerint csorgatunk hozzá kevés mézet. Rákarikázzuk a banánt, végül megszórjuk kókuszchipsszel.

Foto:izeselet.hu

Sós kása

Hozzávalók (1 adaghoz):

50 g zabpehely

200 ml víz vagy zöldség alaplé

só, őrölt fekete bors

1+1 teáskanál olívaolaj

100 g cukkini

1 tojás

újhagymazöld

Vannak, akik nem szeretnek reggel édeset fogyasztani. Jó hír, hogy a semleges ízű zab sósan is ugyanolyan finom. Például nyers, főtt vagy sült zöldségekkel, magokkal, csírákkal vagy sült sonkával.

Ha reform receptekkel kísérletezünk, érdemes kipróbálni a zablisztet. Ízben és látványban a megszokotthoz hasonlót ígér, emellett fogyasztásának számos kedvező hatását is élvezhetjük.

A zabliszt jótékony hatásai – recepttel

A zabot a folyadékban felforraljuk, majd lassú tűzön, pár perc alatt krémesre főzzük. Sózzuk, borsozzuk. Közben egy serpenyőben, 1 teáskanál olajon átsütjük a megmosott, felkockázott cukkinit. Megsózzuk. A többi olajon tükörtojást sütünk, a sárgáját szintén megsózzuk. A sült cukkinit a kész kására halmozzuk, rácsúsztatjuk a tükörtojást, végül megszórjuk felcsíkozott újhagymazölddel.

Foto:izeselet.hu

Almás-mézesfűszeres

Hozzávalók (1 adaghoz):

40 g zabpehely

150 ml víz + a pároláshoz

fél kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék

1 teáskanál méz (ízlés szerint)

1 nagyobb alma

gránátalma magok, aszalt és szárított áfonya és dió a tetejére

Egy falat karácsony vagy adventi vásári hangulat…

A zabot a vízben felforraljuk, majd lassú tűzön, pár perc alatt krémesre főzzük. Ízesítjük a mézesfűszerrel és mézzel. Közben az almát megmossuk, meghámozzuk, majd kis kockákra vágjuk. Kevés vízben megpároljuk, a kész zabhoz keverjük. Gránátalma magokkal, áfonyával és dióval megszórva tálaljuk.

Foto:izeselet.hu

Chia magos

Hozzávalók (1 adaghoz):

40 g zabpehely

10 g chia mag

200 ml tej, növényi tej vagy víz

1 teáskanál méz (ízlés szerint)

1 nagy marék fagyasztott erdei gyümölcs

A chia mag remekül eltelít, érdemes a zabkásába is belekeverni. A fagyasztott gyümölcsöt pedig közvetlenül a mélyhűtőből szórjuk a meleg kására, a hideg-meleg isteni együtt!

A zabot és a chia magot a folyadékban felforraljuk, majd lassú tűzön, pár perc alatt krémesre főzzük, közben mézzel édesítjük. Közvetlenül tálalás előtt fagyasztott gyümölcsöt teszünk a tetejére.

Foto:izeselet.hu

Sütőtök reggelire is

Hozzávalók (1 adaghoz):

30 g zabpehely

120 ml víz

1 kávéskanál őrölt fahéj

100 g sült sütőtökpüré

1 marék vegyes olajos mag és mazsola

A sült sütőtökpüré a zabkásánkhoz is remek választás. Dobjuk fel olajos magokkal, és délig tuti nem leszünk éhesek.

A zabot a vízben felforraljuk, majd lassú tűzön, pár perc alatt krémesre főzzük. Édesíthetjük is, de a sült sütőtök magában is elég édes, ezért ez a lépés ízlés szerint el is hagyható. Hozzákeverjük a sült sütőtökpürét, durvára vágott olajos magokkal és mazsolával megszórva tálaljuk.

Foto:izeselet.hu

 

Forrás: Ízes Élet