Fincsi! – Top 5 minőségi gyermek reggeli, amit nem lehet megunni!

Muffintól az omlettig

Valljuk be, a szalámis zsemlét egy idő után valóban könnyen meg lehet unni – Ám ha viszünk egy kis fantáziát a reggelikbe, a lurkó előbb meg fogja enni, ráadásul mi is hamar rákapunk az egészséges finomságokra! Íme néhány minőségi gyermek-reggeli!

Ha minden reggel szinte ugyanabból a kínálatból válogatunk, nem kell hozzá sok, hogy megunjuk. Márpedig a reggeli elfogyasztása igen fontos, hozzájárul az aktív gondolkodáshoz, energiát ad, feltölti az embert. S ha kellően telítő ételt eszünk, kevésbé érzünk késztetést az egészségtelenebb rágcsálnivalókra is.

Próbáljuk ki az alábbi ötleteket reggeli gyanánt, hogy ízletes tápanyagban gazdag étellel indítsuk a napot! Rosttartalmuk magas, fehérjeforrásnak is kitűnőek. Ráadásul könnyen el is csomagolhatóak az iskolába.

Íme egy kis ízelítő a minőségi gyermek-reggelikből.

Foto:pixabay.com

1.Banános-korpás muffin

Hozzávalók:

2 nagy tojás, 2/3 csésze barna cukor, 1 csésze érett, összetört banán, 1 csésze író, 1 csésze feldolgozatlan búzakorpa, ¼ csésze repceolaj, 1 teáskanál vanília kivonat, 1 csésze teljes kiőrlésű liszt, ¾ csésze mindenre jó liszt, 1 és fél teáskanál sütőpor, ½ teáskanál szódabikarbóna, ½ teáskanál őrölt fahéj, ¼ teáskanál só, ½ csésze csokoládé chips, 1/3 csésze apróra vágott dió.

Melegítsük előre a sütőt, majd 12 darab muffin papírt spricceljünk be főző spray-jel. Keverjük össze a tojásokat a barna cukorral egy közepes tálban, míg kellően összeállnak. Adjuk hozzá és keverjük bele a banánt, írót, a gabonát, az olajat és a vaníliát. Habverővel vegyítsük össze a teljes kiőrlésű lisztet, a mindenre jó lisztet, sütőport, szódabikarbónát, a fahéjat és a sót egy nagy tálban. Majd adjuk a nedves hozzávalókat a szárazakhoz, és kevergessük, míg homogén mixet nem kapunk. Kavarjuk bele a csokichips-et, ha használjuk. A tésztát töltögessük bele a muffin formákba, és ha szükséges, szórjuk meg egy kis dióval is.

A muffinokat addig süssük, míg a tetejük nem lesz aranysárga. Kissé vegyünk vissza a hőből, amikor már kezdenek barnulni. 15-25 percig süssük őket, majd hagyjuk kissé hűlni. Lazítsuk meg a formákat és fordítsuk ki. Így hűljenek tovább.

2.Banános bagett – a kedvenc gyermek-reggeli

A banán és a bagett rosttal tölt fel, a mogyoróvaj pedig fehérjével! Lássuk, hogyan készül.

Keverjünk össze 2 evőkanál természetes mogyoróvajat 1 teáskanál mézzel és egy csipetnyi sóval. Terítsük szét pirított, teljes kiőrlésű bagetten, majd tegyünk a tetejére banán szeleteket. Egy bagett elég két embernek, mindketten egy-egy felet ehetnek meg.

Foto:123rf.com

3.Áfonyás-narancsos gyümölcsös szelet

Hozzávalók:

1 csésze összevágott dió (pekándió, mandula vagy mogyoró) vagy zab, ¾ csésze teljes kiőrlésű búzaliszt, ¾ csésze mindenre jó liszt, ½ csésze cukor, ½ teáskanál só, 4 evőkanál hideg, sótlan vaj, kis darabokra vágva, 1 nagy tojás, 2 evőkanál repceolaj, 1 teáskanál vanília kivonat, ¼ teáskanál mandula kivonat. 5 csészényi áfonya, frissen vagy fagyasztva, ½ csésze narancslé, ¾ csésze cukor, ¼ csésze kukoricakeményítő, 1 és fél teáskanál frissen reszelt narancshéj, 1 csésze narancs kis darabokban, 1 teáskanál vanília kivonat.

A kéreg elkészítése:

Keverjük össze a ¾ csésze diót (vagy zabot), teljes kiőrlésű lisztet, a mindenre jó lisztet, cukrot és a sót egy élelmiszerfeldolgozó gépben, és addig járassuk, míg a diót teljesen meg nem őröljük. Adjuk hozzá a vajat és addig dolgozzunk a géppel, míg ez is belesimul a keverékbe.

Habverővel vegyítsük össze a tojást, az olajat, az 1 teáskanál vanília-, illetve mandula kivonatot egy kis tálban. Adjuk ezt is a gépben levő mixhez. Dolgozzuk jól össze, lekaparva az oldalt megtapadt darabokat is. 30-45 másodpercig érdemes keverni, míg morzsolódóvá nem válik.

Mérjünk ki a keverékből ½ csészényit és keverjük össze egy másik tálban a megmaradt ¼ csésze összevágott dióval (vagy zabbal). Tegyük egy kicsit félre.

Melegítsük elő a sütőt, majd spricceljük be főző spray-jel a sütőedényt.

Vegyítsük össze a 3 csészényi áfonyát, a narancslét, cukrot és a kukoricakeményítőt egy nagy serpenyőben. Pároljuk közepes lángon, állandó keverés mellett, míg a mix meg nem vastagodik – 4-5 percig. (Ha fagyasztott gyümölccsel csináljuk, akkor 10 percbe is beletelik). Keverjük bele a fennmaradt 2 csészényi áfonyát, narancshéjat, narancs darabokat és az 1 teáskanál vanília kivonatot.

Ezt azután készítsük oda a sütőedényhez. Egyenletesen oszlassuk el benne és nyomjuk meg kissé. A kéregre szórjuk rá a tölteléket. A masszát 15 percig süssük, majd csökkentsük a hőt és süssük tovább, míg a kérgek barnulni kezdenek, 25 percig. Ha készen vagyunk, hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát, mielőtt felvágjuk szeletekre. Egy és fél órába is telhet, míg teljesen lehűlnek.

Foto:123rf.com

4.Epres-krémsajtos szendvics

Az efféle különleges szendvicsek reggelire is kitűnőek – vállaljuk be őket!

Keverjünk össze 1 evőkanál zsírszegény krémsajtot ¼ teáskanál mézzel, 1/8 teáskanál narancshéjjal. Készítsünk elő egy meglehetősen vékony szelet szendvics kenyeret és oszlassuk szét rajtuk. Vágjunk fel két közepes méretű epret és tegyük a darabokat a kenyérre! Már készen is vagyunk.

5.Brokkolis-sajtos tojásfehérje omlett

Hozzávalók: 3 nagy tojásfehérje ¼ csésze mozzarella sajt reszelve, ¾ csésze főtt és összevágott brokkoli.

Tegyünk a tűzhelyre egy nem tapadós serpenyőt és állítsunk be alatta alacsony lángot. Folyassuk bele a tojás fehérjéket és hagyjuk állni benne egy kis ideig. Majd szórjuk a brokkolit az egyik felére, a másikat egyelőre hagyjuk üresen. A sajtot szórjuk a brokkoli fölé, fedjük be a serpenyőt és süssük a finomságot, amíg a sajt meg nem olvad és a tojások megfőnek. Nagyjából 4 percig. Ha kész, hajtsuk az üresen maradt tojásfelet a másikra és már kínálhatjuk is, újszerű szendvicsként!

Láthatjuk, számos érdekes és minőségi alapanyagból készülő gyermek-reggeli létezik – a listát természetesen bármikor lehet bővíteni!

Zabkása, a szuperreggeli – készítsd el minden nap másképp!

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu