Veszélyes négyes – a metabolikus szindróma szívinfarktushoz is vezethet

Túlsúlyos, magas a vérnyomása, emelkedett a vérzsír- és a vércukorszintje is? Ha a válasza mind a négy kérdésre igen, akkor metabolikus szindrómával küzd, amely számtalan súlyos betegség előszobája.

A lehetséges következményekről és a megoldásról beszélt dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus. 

Az alma típusú elhízás rizikófaktor

A szakemberek szerint az elhízás, a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint és a cukorbetegség olyan gyakran fordul elő együtt, hogy akár “négyes fogatként” is lehetne aposztrofálni a jelenséget. A  tünetegyüttest metabolikus szindrómának nevezik, melynek többnyire (bár nem minden esetben) feltűnő külső jegyei is vannak, amelyek valószínűsítik a kórkép jelenlétét. A veszélyeztetett típus tagjai főleg törzsre, hasra híznak, tehát náluk alma-típusú elhízásról beszélhetünk, amit sokan sörhasként is emlegetnek. A túlsúly mértéke azonban nem mindig áll párhuzamban az anyagcsere-eltérések súlyosságával, sokszor már egy kisebb mértékű túlsúly is kifejezett anyagcsere-változással jár együtt. 
A metabolikus szindróma – mint komoly szív- és érrendszeri rizikófaktor – legsúlyosabb szövődményei a szívinfarktus és a stroke, ugyanakkor sokszor állhatnak rejtetten érszűkület vagy  korai potenciazavar megjelenése mögött is – ismerteti dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus.

 

A túlsúly cipelése az egész szervezetet megterheli, emiatt ha valaki plusz kilókkal küzd, könnyebben kifullad, gyakrabban tapasztal nehézlégzést.

Túlsúly és kifulladás: a plusz kilók elfedhetik a nehézlégzés valódi okait

A szív-érrendszeri fenyegetés megsokszorozódhat

A metabolikus szindróma egyes elemei erős kölcsönhatásban állnak egymással. A  magas vérnyomást súlyosbítja, hogy a zsírszövet növekedése miatt a szív csak növekvő ellenállást leküzdve tudja a testen átpumpálni a vért, sőt a túlsúly az idegrendszer aktiválásán keresztül is gyorsíthatja a szívműködést. Ráadásul az alma típusú elhízottakban  a hasban elhelyezkedő speciális zsírszövet megváltozott anyagcseréje miatt inzulinrezisztencia alakul ki. Ha pedig a sejtek inzulinérzékelése csökken, azt a szervezet inzulinhiányként éli meg és a hiányt, illetve az emelkedő vércukorszintet ellensúlyozandó, még több inzulint termel. A nagyobb hasi körmérettel rendelkezők többségénél kimutatható a magas inzulinszint, ami a magas vérnyomású betegek több, mint felénél is jelen van. Az ördögi kör tehát itt is tetten érhető, hiszen a magas inzulinszint egyik mellékhatása, hogy fokozza a vesékben a nátrium-visszatartást, ez megemeli a folyadék mennyiségét az érpályákban, ami tovább súlyosbítja a magas vérnyomást.
A vérzsírokra vonatkozó eltérések, tehát a „védő” HDL-koleszterinszint csökkenése és az „ártó” LDL-koleszterinszint emelkedése miatt kialakuló érelmeszesedés az érrendszer rugalmasságát csökkenti. Ez a folyamat pedig a magasvérnyomás betegség további romlását eredményezi. Mindezek közösen, egyéb biokémiai kölcsönhatásokkal együtt érelmeszesedéshez, szívinfarktushoz, agyi érelzáródáshoz vezethetnek.
A folyamatok tehát összefüggenek és szerteágaznak, tehát valahol mindenképpen közbe kell lépni, hogy elkerülhetőek legyenek a súlyos következmények. A metabolikus szindróma azért is jelent kiemelt veszélyt, mert minden egyes eleme nem csak egyszerűen megemeli, hanem mintegy megháromszorozza a szív- és érrendszeri katasztrófák esélyét. Így akinél a tünetegyüttes valamennyi tagja jelentkezett már, az 14-15-ször nagyobb eséllyel számíthat az egyre súlyosabb szövődményekre.

Meg kell törni az ördögi kört!

A fenyegető következmények riasztóak, de jó hír, hogy a metabolikus szindróma minden elemét lehetőségünkben áll befolyásolni táplálkozással, mozgással, vagy ha szükséges, átmeneti vagy tartós gyógyszeres kezeléssel – hangsúlyozza Ferenczy doktor. – Már 3 leadott kilónként jelentős vérnyomáscsökkenést, cukor- és zsíranyagcsere javulást tapasztalhatunk, csakúgy, mint a minimum 3 hónapja tartó rendszeres testmozgás mellett. Az alapos kivizsgálás után, szakorvos által előírt életmód terápia a gyógyszerszükségletet is fokozatosan csökkentheti, sőt  enyhébb eltérések esetén, idejében elkezdve a beteg gyógyszermentessé is válhat mellette. Nemcsak a szívinfarktus és az agyi katasztrófa kockázatától szabadulhat meg, hanem számtalan daganatos betegség előfordulását is jelentősen csökkentheti. A fogyás és a rendszeres testmozgás, és a már kialakult betegségek orvosi kezelése így megszakíthatja az egyre súlyosabb következmények ördögi körét.

Forrás: Kardioközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.