Nagyon magas vérnyomás? A kávé korlátozása nem ártana

Ha valaki súlyosan magas vérnyomással küzd, a napi két vagy több csésze kávé elfogyasztása megduplázza a szívbetegségek miatti halálozás kockázatát – állítja egy új japán tanulmány.

Nem árt korlátozni a kávé fogyasztását, ha valaki magas vérnyomással küzd. A súlyosan magas vérnyomás esetén ugyanis napi 2-nél több csésze kávé a duplájára emeli annak az esélyét, hogy valaki szívbetegség miatt haljon meg.

“Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a kávéfogyasztás mérsékelheti a magas vérnyomás és a halálozás kockázatát. Ezek a tanulmányok azonban nem tettek különbséget a különböző magas vérnyomásban szenvedő emberek között” – állítja a tanulmány szerzője, Masayuki Teramoto, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem orvosa. – Súlyosan magas vérnyomás esetén a koffein káros hatásai meghaladhatják a védő hatásokat és növelhetik a halálozás rizikóját” – hívta fel a figyelmet Teramoto.

A tanulmány a zöld tea fogyasztását is vizsgálta – nem talált azonban összefüggést a szívbetegségből eredő halálozások tekintetében, bármilyen vérnyomásérték esetén. A kutatók a Journal of the American Heart Association folyóiratban közölték tanulmányukat, melynek keretében 18.609, 40 és 75 év közötti japán ember vérnyomásszintjét, valamint kávé- és zöldtea fogyasztását elemezték. 65 százalékuk nő volt.

kávé

Fotó: 123rf.com

A vérnyomást az alábbi kategóriákba sorolták:

  • Optimális és normál (kevesebb, mint 130/85)
  • Magas normál (130-139/85-89)
  • 1. fokozatú magas vérnyomás (140-159/90-99)
  • 2. osztály (160-179/100-109)
  • 3. fokozat (180/110-nél magasabb)

A 2. és 3. fokozatot már súlyosan magas vérnyomásnak tekintették.

A kávéfogyasztást is külön kategóriákba sorolták: alkalmanként vagy egyáltalán nem iszik kávét; kevesebb mint egy csészével fogyaszt; 1-2 csésze naponta; 3 vagy 4 csésze; 5 vagy 6 csésze, illetve 7 vagy ennél több csésze kávé naponta.

A nagyjából 19 éves nyomonkövetési időszakban összesen 842 szívbetegség miatti haláleset következett be a vizsgáltak körében.

A kávéfogyasztás csak azoknál volt összefüggésben a megnövekedett szívkockázattal, akik súlyos hipertóniával (2. vagy 3. fokozat) rendelkeztek a vizsgálat kezdetekor. A kávét nem fogyasztókhoz képest a szívbetegség miatti halálozás kockázata megduplázódott napi 2 vagy több csésze kávé megivásával.

A zöld tea fogyasztása ugyanakkor semmilyen vérnyomásszint esetén nem járt együtt a szívbetegség miatti halálozás fokozott kockázatával. Sőt, a gyakori zöldtea-ivás inkább alacsonyabb összkoleszterinszintet jelentett a súlyos magas vérnyomással küzdők körében. Teramoto felhívta a figyelmet, hogy több kutatásra van még szükség a különböző populációkban a vizsgálati eredmények megerősítéséhez.

no kávé

Fotó: 123rf.com

Az adalékanyagokat sem árt kerülni

“A tanulmány mindenesetre egyedülálló abban, hogy külön vizsgálja a kávé- és teafogyasztással összefüggő kockázatokat a vérnyomás különböző tartományaiban. Számos kategóriája a vérnyomás, valamint a kávé- és teafogyasztás tekintetében nagyon kis alcsoportokat is adott az elemzéshez. A 842 haláleset közül például csak 19 (azaz 2 százalék) tartozott a súlyos magas vérnyomásos csoportba” – emelte ki Christopher Gardner, az American Heart Association Táplálkozási Bizottságának elnöke.

A kis alcsoportok korlátozták a kutatókat abban, hogy bármely vérnyomásszinten pontosan kiszámítsák a kávé vagy a zöldtea előnyeit.

“Azt sem nézték, mit tesznek az emberek a kávéjukba és a teájukba” – jegyezte meg Gardner. – „A feketekávé és a mokka-frappa-cappuccino egyaránt kávénak minősülhet, de az utóbbi egy cukorral és zsírral telített finomság. A zöld tea és a buborék tea hasonló abban a tekintetben, hogy valószínűleg mindkettő teának tekinthető, de az utóbbi inkább tea ízű ital, cukorral, tejtermékekkel és egyéb adalékokkal” – hívta fel a figyelmet Gardner.

Fontos, hogy az emberek tudják: még ha nincs is magas vérnyomásuk, vagy csak enyhe mértékben magas, akkor sem szabad bátran növelniük a kávé- és teaszerű italok fogyasztását – az adalékanyagok miatt ugyanis ártalmasak lehetnek.

Súlyosan magas vérnyomás esetén ne igyunk napi 2 csésze kávénál többet, amíg további kutatási eredmények nem állnak rendelkezésre” – tanácsolta Gardner.

Olvasd el ezt is!

Kávé – Mennyi az annyi és milyen hatással van a szervezetünkre?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu