Kávé helyett használható gyógynövények

Kávé helyett sokkal többfajta egészséges alternatíva használható, mint azt gondoljuk. Bár az arab kávé is gyógynövény, azonban számos más gyógynövény különféle részeiből (mag, gyökér, különféle termések) is készíthetjük a kedvenc reggeli italunkat.

Miért lehet előnyös az alternatív kávépótlók használata?

Ha nem bio kávéról van szó, akkor az arab kávé termesztésekor többnyire növényvédő szereket és génmódosított növényeket használnak.

A kávé termesztéséhez nagy mennyiségű vízre van szükség: kb. 140 liter vízre egy csésze kávéhoz. Ez nem tesz jót a környezetnek.

Néhányan érzékenyek az arab kávéra, mivel felnyomja a vérnyomásukat.

Milyen növényeket használhatunk kávé helyett?

  1. Malátakávé:

A malátakávé árpából készül: az érett árpa szemeket vízbe áztatják és csíráztatják. A gabona saját enzimjei részben a benne lévő keményítőt maláta cukorrá alakítják. A szemeket ezt követően megszárítják és megpirítják. Ez a folyamat karamellizálja a maláta cukrot, és megteremti a kávészerű ízt és a barna színt. Az elkészítéséhez forró vizet öntünk a könnyen oldódó porra.

A malátakávé az arab kávénak jó alternatívája hogy koffein mentes, és az alacsonyabb cserzőanyag tartalomnak köszönhetően gyomorbarát. Mivel a magas hőmérsékleten való pörkölés során akrilamid keletkezhet, nem szabad naponta két-három csészénél többet inni.

Foto:123rf.com

 

  1. Gabonakávé:

Gabonakávé sokféle gabonából készíthető: tönkölyből, rozsból, árpából és kukoricából egyaránt.

A malátakávé és a gabonakávé közötti különbség az, hogy a gabonaszemek nem csíráznak. A gabonakávé nem tartalmaz malátacukrot, és csak az ínyencek számára való a nagyobb mennyiségű keserű anyag miatt. A gabonakávét különféle gabonából készíthetik: tönkölyből, rozsból, árpából és ritkán kukoricából.

Különösen a tönkölykávé emésztésre gyakorolt hatása említendő meg. Az enyhén keserű ízek serkentik a máj és az epe működését.

Ezenkívül a gabonakávé sok kiváló minőségű fehérjét, komplex szénhidrátot és számos nyomelemet, ásványi anyagot és létfontosságú anyagot tartalmaz. Mivel az akrilamidról néhány évvel ezelőtt kimutatták, hogy a gabonakávéban is megtalálható, ezért naponta két-három csészével többet ne fogyasszon!

  1. Cikóriakávé:

A cikóriakávé a közönséges cikória, vagy mezei katáng (Cichorium intybus) gyökereiből készül. A gyökereket apró darabokra vágjuk, szárítjuk, majd megpirítjuk. A gyökerekben lévő gyümölcslé pörkölés közben karamellizálódik, és a cikóriakávénak arab kávészerű ízt ad. Még Hippokratész is tudta, mennyire egészségesek a gyökerek.

Frissen segít a tüdő tuberkulózis esetén, főzve hatásos sárgaság és a máj megnagyobbodása ellen.

 

Napi két-három csésze kávé csökkentheti a szívelégtelenség kialakulását

  1. Csillagfürt (Lupine) kávé:

Ebben az esetben a kávé az édes csillagfürtből készül. A növény a hüvelyesek családjába tartozik, és a hagyományos csillagfürtökkel ellentétben nem mérgező. Magjait szárítják és finoman megpörkölik – ezért a csillagfürt kávé nagyon kevés keserű anyagot tartalmaz. A lupine, csillagfürt kávé nagyon aromás és megközelíti a babkávé ízét. Mint minden kávépótló, ez sem tartalmaz koffeint. Az arab kávéval ellentétben a csillagfürt kávé gluténmentes és nagyon alacsony savtartalmú. Az édes csillagfürt sok fehérjét, különféle vitaminokat és nyomelemeket is tartalmaz.

Szeretnénk hozzáfűzni hogy csak a fehér virágú csillagfürtöt fogyassza!

A fehér csillagfürt a szója alternatívájaként is használható: magvainak fehérjetartalma eléri a 34-42%-ot. Keserű- és édesmagvú változatai ismertek, előbbiek mérgezőek és fogyasztásra nem alkalmasak. A Földközi-tenger térségében a szegényebb lakosság olyan módon fogyasztotta a magokat, hogy a mérgező alkaloidtartalmát előzőleg napokig tartó áztatással eltávolították.

További érdekességet a témában az alábbi linken olvashat >>

Forrás: Naturportál


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.