Top 20 öko-élelmiszer

Mely zöldségekből és gyümölcsökből érdemes organikusat venni? Bár alaposan megmossuk őket evés előtt, sajnos így is maradhat rajtuk növényvédőszer.

Noha a legjobb az lenne, ha gyermekeinknek egy teljes szerves, organikus étrendet tudnánk biztosítani, van néhány oka annak, hogy ez nem mindig megoldható. Az első mindjárt az, hogy az organikus ételek általában drágábbak, mint a hagyományosak, és jó néhány család nem engedheti meg magának, hogy gyakran vegye őket. A másik, hogy – évszaktól függően -, a helyben termesztett bio-élelmiszerek nem mindig elérhetőek.

Vajon megéri a bio élelmiszerek plusz költsége? Szakemberek szerint akkor érdemes az organikusra áldozni pénzünkből, ha egy bizonyos ételből sokat eszünk. Hogy is van ez?

Mennyivel jobb a bio élelmiszer?

Amikor el kell döntenünk, milyen élelmiszereket válasszunk, minden hagyományosan termesztett zöldség, gyümölcs esetében érdemes figyelembe venni a növényvédőszerrel kezelés mennyiségét: a szakemberek a növényeket a növényvédőszer-terhelés alapján osztályozzák. Azok a gyümölcsök, zöldségek állnak a lista legtetején, amelyek, ha hagyományosan termesztik őket, a leginkább részesülnek növényvédőszerből.

Növényvédőszer-mentes, bio élelmiszerek

Érdemes észben tartani, hogy még ha meg is mossuk alaposan ezeket fogyasztás előtt, néhány szermaradvány rajtuk maradhat. Az alapos tisztítás mindig javasolt!

Tej

Az USA mezőgazdasági minisztériumának (United States Department of Agriculture, USDA) minősítésével jelzett tejet olyan gazdaságok termelik, amelyek betartják az organikus tejtermelés szabályait. Például a tehenek organikus táplálását, a szerves trágya alkalmazását; biztosítják az állatok számára a megfelelő mozgásteret és a friss levegőt, korlátozva van az is, mennyi gyógyszert kaphatnak. A gazdasági körülményektől függően azonban ez a tej kétszer annyiba kerülhet, mint a hagyományos. Ezért nehézkes megoldani, hogy egy család rendszeresen ilyet fogyasszon.

A hormonmentes tej valahol az organikus és a hagyományos tej kategóriája közt helyezkedik el. Az ún. rBGH (rekombináns szarvasmarha növekedési hormon) hormont azért adják a teheneknek, hogy fokozzák a tejtermelésüket. Ez azonban növelheti náluk a fertőzések és egyéb megbetegedések esélyét is.

A hormonmentes tej ötlete azért fogalmazódott meg, mert a szarvasmarhák egészségesebbek maradhatnak a hormon nélkül, és kevesebbszer van szükségük orvosi ellátásra is. Kevesebb antibiotikum is kell nekik, vagyis a tej-elválasztás során annak maradványa sem igen lelhető fel.

Genetikailag módosított növények

A kifejezést – géntechnológiával módosított szervezetek, génmódosított élőlények (GMO) – általában olyan élelmiszerekre-növényekre használják, amelyekbe genetikailag egy másik fajt is „beépítettek”. A keresztezés lehetőségét a gazdálkodók mindig kihasználták, hibrideket alkottak a fajokon belül, előnyt kovácsoltak a genetikai mutációkból.

Hosszú ideje folyik azonban vita arról, mennyire érdemes széles körben bemutatni ezeket a genetikai mutációkat, mennyire biztonságosak ezek az emberi szervezet és a környezet számára.

Az organikus gyümölcsök, zöldségek GMO-mentesek, de ha biztosra akarunk menni, a (csomagolt) termék címkéjén nézzük meg, használtak-e termesztésénél, előállításánál genetikailag módosított összetevőket. Az Egyesült Államokban például három növényre jellemző a génmódosítás, ezek a kukorica, a pamut és a szójabab.

Az alábbi 20 zöldségből és gyümölcsből érdemes inkább organikusat venni: barack, alma, édes paprika, zeller, nektarin, eper, cseresznye, saláta, szőlő, körte, spenót, burgonya, répa, zöldbab, csípős paprika, uborka, málna, szilva, narancs és a karfiol!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.