Top 15 egészséges bogyó – finomak és távol tartják a bajokat 1.rész

Az áfonyától a Goji bogyóig

A bogyófélék számos egészséges hatásáról már bizonyára hallottunk. Nemcsak a legismertebb egy-két fajtát érdemes azonban kipróbálni. Lássuk a leginkább egészséges bogyóféléket!

Ha szeretjük a bogyókat, nagy eséllyel rendszeresen teszünk az egészségünkért is. Nemcsak a legnépszerűbbekkel érhetünk el azonban sikert. Az áfonya, eper vagy a szeder mellett több olyan bogyó van, amely nemcsak ízletes, de távol tartja a betegségeket. Lássuk tehát mindet!

1.Áfonya: mélykék színével számos sütemény mutatós dísze. Ezen egészséges gyümölcs színe az antocianin nevű vegyületekből származik. A tudósok szerint az antioxidánsok segíthetnek megvédeni bennünket a ráktól, a szívbetegségektől és a demenciától, valamint fokozhatják az immunrendszert. Az áfonya frissen és fagyasztóból kivéve is igen jó. Vizet és rostot rejt, fél csészényi csupán 40 kalória.

Foto:webmd.com

2.Acai bogyó: napjainkban e szőlőszerű gyümölcsöt szuperételként tartják számon. Több antioxidáns van benne, mint más bogyókban. E tápanyagok megállíthatják a sejtkárosodást, amely számos betegséghez vezethet. Frissen és fagyasztóból szintén finom, de kiegészítőként történő szedése előtt egyeztessünk orvosunkkal – nagy dózisban hatással lehet jól működő gyógyszereinkre.

Foto:webmd.com

3.Avokádó: Talán meglepő, de az avokádó egymagú bogyónak tekinthető. Lágy zöld húsa tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egészséges zsírokkal. Segítheti a szívet, segít a fogyásban, s egészségesen tart bennünket idősebb korban is. Felszeletelve salátához adható, smoothie-ba keverhető, pépes formája szendvicsre kenhető. Túlzásba ne vigyük azért – egy adag egy fél avokádót jelent.

Foto:webmd.com

4.Szeder: ez a szintén mutatós bogyós gyümölcs nagy mennyiségű polifenolt rejt, olyan anyagokat, amelyek csökkenthetik a szívbetegséget és rákot kiváltó gyulladásokat. Ez az egészséges bogyó segíti a cukor hatékonyabb lebontását a vékonybélben, ami csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség esélyét. Frissen és fogyasztóból kivéve, leolvasztva is kitűnő: egy csésze szeder 7 gramm cukrot tartalmaz.

Foto:webmd.com

5.Eper: az édes, szív alakú gyümölcs tele van C-vitaminnal, folsavval, rostokkal és antioxidánsokkal. De nemcsak ezért egészséges bogyó: segíthet csökkenteni a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, kezelni a vércukrot, s késleltetni az agy öregedését. Mivel hamar romlik, inkább többször kevesebbet érdemes belőle venni. Ahhoz, hogy maximálisan megtartsa értékeit, ne mossuk azonban meg, csak közvetlenül evés előtt.

Foto:webmd.com

6.Goji bogyó: ez az egészséges bogyóféle évezredek óta a kínai gyógyászat része. Vitaminokat (C, B2 és A), vasat és antioxidánsokat bőven találunk benne. A kutatók régóta keresik a bizonyítékokat arra, hogy a goji bogyó milyen mértékben fokozza az immunitást, küzd a szívbetegségekkel és segíti az agyat. Úgy tudni, a jó emésztéshez és a rák megelőzéséhez is hozzájárul.

7.Vörös áfonya: amennyiben hajlamosak vagyunk a húgyúti fertőzésekre, érdemes gyakran kortyolgatnunk vörös áfonyalevet. Nem kezeli a problémát, de a vörös áfonya-kiegészítők segítenek megelőzni, hogy a fertőzés újból kialakuljon. Kutatók tanulmányozzák, megelőzheti-e a rákot és képes-e fokozni a szív egészségét. Fontos odafigyelni viszont a mennyiségre – a vörös áfonya bogyó egészséges, de ha túl sokat iszunk a léből, az megzavarhatja a gyomrot és vesekő képződéséhez vezethet.

Foto:webmd.com

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php