Napi 1 avokádó és csökken a koleszterinszint?

Számos előny származik belőle, de nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet

Az avokádó fogyasztása segíthet az egészséges koleszterinszint fenntartásában. Jó rost- és vitaminforrás, de emellett számos egyéb előnye is van. Lássuk ezeket sorjában!

Ma már nem újdonság, hogy gyakran változnak a legújabb táplálkozási trendek, étrendek, ezekkel meglehetősen nehéz lépést tartani. Egyes szakértők mostanság bizonyos ételek egészségügyi előnyeihez igazítják kutatásaikat. Az egyik ilyen élelmiszer az avokádó.

A Journal of the American Heart Association folyóiratban nemrég közölt tanulmány arra volt kíváncsi, vajon napi 1 darab avokádó fogyasztása milyen hatással bír a szokványos étrendhez képest.

Koleszterin és avokádó

Az ember hozzájuthat koleszterinhez az ételekből, de a szervezet maga is termeli azt. Fontos azonban tudni, hogy kétféle van: az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) és a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL).

Alapvető fontosságú, hogy a koleszterinszintet – különösen az LDL-szintet, melyet általában „rossz” koleszterinként jellemeznek –  egy bizonyos szint alatt tartsuk, mert ez segít megelőzni a káros egészségügyi következményeket, mint például a szélütés vagy a koszorúér-betegség.

A vér koleszterinszintje fontos a szív egészsége szempontjából. Az emelkedett szint könnyen szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet, beleértve az agyi érrendszeri betegségeket és a szívkoszorúér-betegséget.

Folyamatban van egy kutatás, mely arra kíváncsi, milyen tényezők befolyásolják a koleszterinszintet, és hogyan érdemes módosítani az étrendet, hogy egészséges szinten tartsuk koleszterinszintünket és javítsuk általános étrendünket.

Az avokádó fogyasztása például segíthet fenntartani az egészséges koleszterinszintet. Az avokádó számos hasznos vitamint rejt – ilyen a C- és K-vitamin -, de rendkívül jó rostforrás is.

avokádó

Fotó: 123rf.com

A közelmúltban végzett kutatás randomizált vizsgálat volt, mely 6 hónapon át figyelte napi 1 avokádó elfogyasztásának egészségügyi előnyeit.

A kutatók tudni akarták, vajon ennyi avokádó naponta segít-e csökkenteni a zsigeri zsírosodást azoknál a résztvevőknél, akiknél megemelkedett a derékkörfogat.

Megvizsgálták a számos egyéb egészségügyi kimenetelre gyakorolt ​​hatást is – beleértve a koleszterinszintet, a testsúlyt, a testtömeg-indexet és az egészséggel összefüggő életminőséget.

Ahhoz, hogy valaki részt vehessen a vizsgálatban, eleve emelkedett derékkörfogattal kellett rendelkeznie, s csak olyanok csatlakozhattak, akik kevesebb mint 2 avokádót ettek havonta.

Az ún. intervenciós csoport (505 résztvevővel) naponta 1 avokádót fogyasztott, míg a kontrollcsoport (503 résztvevővel) folytatta megszokott étrendjét.

A szakemberek a vizsgálat elején, majd pedig a 8., 16. és 26. héten gyűjtöttek adatokat a táplálékkal történő bevitelről és MRI-vizsgálatokkal elemezték a zsigeri zsírszövet vagy a hasi szerveket körülvevő testzsír szintjét.

Kiderült: nem volt jelentős különbség a kontroll és az intervenciós csoport között, leszámítva a koleszterinszintet. Az intervenciós csoportnál alacsonyabb volt az összkoleszterinszint és a „rossz” koleszterin szintje is. Nem találtak szignifikáns különbséget a csoportok között a súlygyarapodás tekintetében sem – ami azt jelzi, hogy a napi 1 avokádó nem járult hozzá a súly megnövekedéséhez.

Az úgynevezett szuperélelmiszerek vagy egészséges ételek étrendhez hozzáadása nem feltétlenül jelent jelentős egészségügyi előnyöket – jegyezte meg dr. Alice H. Lichtenstein, a tanulmány szerzője. A tanulmány megállapította, hogy a pusztán zsírok és tápanyagok szempontjából „egészséges élelmiszerek” – mint az avokádó fogyasztása – nem járt klinikai előnyökkel. Nem voltak viszont negatív hatások és ez az általános étrend minőségének javulását hozta.

avokádó

Fotó: 123rf.com

Ennek a tanulmánynak is voltak bizonyos korlátai. Például a kutatók nem gyűjtöttek adatokat a résztvevők gyógyszereiről, s csak 6 hónapon keresztül figyelték meg őket – hosszabb időtávon eltérő eredményeket lehetett volna elérni, különösen a zsigeri zsírszövet tekintetében.

Dr. Brian Power táplálkozási szakértő, aki nem vett részt a vizsgálatban, kiemelte: nem létezik egy bizonyos élelmiszer, amely megoldja az egészséges étkezést. Ha egyre összpontosítunk, az nem helyettesíti a teljes egészséges táplálkozást. Függetlenül a koleszterinre gyakorolt ​​szerény hatástól, minden étrend előnyös, ami arra ösztönzi az embereket, hogy több gyümölcsöt és zöldséget egyenek és kiegyensúlyozottan táplálkozzanak.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.