Fekete szeder – hogyan tartósítsuk?

A nyár egyik legsötétebb gyümölcse garantáltan a fekete szeder. Elég csak pár szem belőle és fekete lesz a nyelvünk, kezünk és a gyerekeknek a ruhájuk is. De ez mit sem izgat minket, hisz a fekete szeder csodás minden tekintetben.

A szeder a rózsafélék családjába tartozik és több ezer féle szeder létezik. Ne keverjük össze a faeperrel. Mindkettőt nevezik szedernek is és hasonlítanak egymásra, mégsem ugyanarról a gyümölcsről beszélünk. És hogy bonyolítsuk, fekete málnaként szintén becézik, ugyanis még a málnára is hasonlít.

Foto:webmd.com

Hihetetlenül sok vitamint és ásványi anyagokat tartalmaz. Fantasztikus C-vitamin-forrás, rengeteg folsav, vas, foszfor, kalcium és egyéb jótékony hatású ásványi anyag bújik meg már egy kis szemben is. Ezeknek köszönhetően sok-sok betegségre gyógyír. Ajánlják a vérszegénységben szenvedőknek és a magas vérnyomással küzdőknek. Erősíti a csontokat. A szív- és érrendszeri betegséggel élőket is védi. Serkenti az emésztést, szabályozza a koleszterinszintet. Antioxidáns, erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő, illetve megakadályozza a rákos sejtek elszaporodását. Sőt, a baktériumokat sem engedi elszaporodni. Még a levele is felhasználható teának. Gyakorlatilag mindentudó!

Vásárlásnál és begyűjtésnél arra figyeljünk, hogy könnyen sérülnek az apró kis gömböcskék. A sérülés mentén pedig könnyen romlásnak indulnak. Ezért lehetőleg ne egymásra pakoljuk és ne is úgy vegyük meg, hogy sok-sok szem egymásra van rendezve. A tárolást a málnánál kicsit jobban bírja, de így is csak pár napig áll el.

szeder2

Foto:pixabay.com

Ha nem tudjuk azonnal elfogyasztani, téliesítsük. Lehet fagyasztani tálcán szemenként, és ha megfagyott, mehet egyben zacskóba. Mivel magas a víztartalma, fagyasztás után veszít gyönyörű külleméből, de ettől még levesekhez, turmixhoz, mártáshoz, müzlihez vagy süteményekhez nagyon jól felhasználható.

Tüskés barátunk, a szeder!

Karakteres íze van, szuper lekvár alapanyag önmagában és más gyümölccsel keverve is. Eleve mindenhez csodás sötétbíbor színt ad. Lekvárban nyugodtan kombinálhatjuk semlegesebb ízű nyári almával, de illik a barackhoz is.

Befőttnek is eltehető. Arra figyeljünk, hogy a keményebb szedrek kerüljenek ily módon befőzésre. Ha valaki rajong az aszalványokért, akkor jó hírem van, az aszalásra szintén jól reagál a szeder.

Frissen pedig csipegessük bátran csak magában vagy sajtokhoz. Készítsünk belőle gyümölcssalátát. Vagy egy zöldsaláta alapot vinegrette mártással, szederrel és valami sós feltéttel, legyen az sonka vagy sajt.

Frissen turmixhoz, smoothie-hoz, gyümölcsleveshez nagyon finom, sültekhez akár mártást is készíthetünk belőle. A süteményekről nem is beszélve. Muffinhoz, tortához, galette-hez egyaránt tökéletes.

Forrás: Ízes Élet


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.