Top 12 – Ételek az egészséges, rugalmas bőr érdekében  1.rész

A lenmagtól a joghurtig

Szép, rugalmas, egészséges bőr a célunk? Amellett, hogy védjük a naptól, fontos megnéznünk, mi kerül a tányérunkra. Mely ételek segítenek, hogy ragyogó és hibátlan legyen?

Mindenki szeretne szép, rugalmas, hibátlan bőrt. Mit tehetünk érte azon túl, hogy betartunk bizonyos szabályokat, például naponta kenünk rá naptejet, ha sokat tartózkodunk a napon?

Nagyon fontos az is, mit eszünk. Az étkezés nagymértékben befolyásolja a bőr állapotát. Bizonyos ételek sokat tesznek a szép bőrért, a szabad gyökök elleni küzdelemtől a finom ráncok kisimításáig.

Nem egy vagy két „szuperételről” van szó. Rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre.

Lényeges azonban az étrendünk is. A legtöbb embernek több gyümölcsöt és zöldséget kellene ennie, a cukor és só fogyasztását visszaszorítania és teljes élelmiszereket választani a feldolgozott ételek helyett.

De lássuk, melyek a konkrét ételek, amelyek a bőr ragyogásáért, rugalmasságáért tesznek?

Foto:pixabay.com

1.Lenmag

Az apró, barna magvak gazdagok alfa-linolénsavban (ALA), egyfajta Omega-3 zsírsavban, amely a növényekben található meg.

Az Omega-3 zsírsavak jótékony hatásúak: csökkenthetik az UV-sugárzás, a dohányzás és a környezetszennyezés káros hatásait. Mérsékelhetik a bőr ráncait és javíthatják a száraz bőr megjelenését. A préselt lenmagból készült lenmagolaj simábbá teszi a bőrt és kevésbé tűnik pikkelyesnek, hámlónak. Az Omega-3 zsírokban gazdag ételek közé sorolható a chia mag, a tökmag, a lazac, a germon (fehérhúsú) tonhal és a szardínia.

kiwi

Foto:pixabay.com

2.Kiwi

A kivi több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs! Nagyon hasznos étel a bőr egészségének megőrzésében, a C-vitamin ugyanis erős antioxidáns, amely segít a sejteknek ártó szabad gyökök megfékezésében.

Egyes tanulmányok szerint a C-vitamin megvédheti a bőrt az UV-sugárzástól, elősegítheti a kollagéntermelést és hidratáltabbá teheti a bőrt. Kivit akkor együnk, ha már teljesen érett – ekkor rejti a legtöbb antioxidánst. További jó C-vitamin-forrás a feketeribizli, áfonya, citrusfélék, guava, pirospaprika, petrezselyem, eper és brokkoli is.

avokádó

Fotó: 123rf.com

3.Avokádó

Az avokádó szintén azon ételek egyike, amely C- és E-vitaminban gazdag– ezek az antioxidánsok segítenek megvédeni a sejteket a károsodástól.

Az avokádó luteint és zeaxantint is tartalmaz, amelyek egyes korai tanulmányok szerint hozzájárulnak a bőr tónusának javításához. Az avokádó gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban, amelyek – más zsírokhoz és olajokhoz hasonlóan – segítenek a szervezetnek bizonyos vitaminok, köztük az A, D, E és K vitaminok felszívásában.

Foto:123rf.com

4.Spenót és kelkáposzta

Valójában minden sötét leveles zöldség rendkívül gazdag tápanyagokban. Vitaminok sokaságát visszük be velük a szervezetünkbe, köztük rengeteg bőrbarát antioxidánst. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy azoknál, akik hetente 2-3 adag sötét leveles zöldséget esznek, kisebb valószínűséggel alakul ki bőrrák.

joghurt, kefír

Foto:123rf.com

5.Joghurt

A joghurt nemcsak fehérjével van tele – ez teszi laktató nassolnivalóvá -, hanem probiotikumokkal is. A probiotikumok élő, barátságos baktériumok, amelyek segítenek leküzdeni a gyulladást, beleértve a azokat, amelyek súlyosbítják a bőrbetegségeket: pattanások, atópiás dermatitis, pikkelysömör. A probiotikumok gátolják a bőr megereszkedését és növelik a hidratáltságát. Más probiotikumokat tartalmazó élelmiszerek például a kefir, a kombucha és a savanyú káposzta.

zöld tea

Foto:123rf.com

6.Zöld tea

Érdemes a simább bőr érdekében naponta egyszer zöld teát inni kávé helyett. A zöld tea tele van polifenolokkal – ez egyfajta antioxidáns, amely a tealevelekben található.

A polifenolok segítenek csökkenteni a faggyú (olaj) mennyiségét, amelyet a szervezet termel. Egyes bizonyítékok alapján a zöld tea emiatt jó a pattanások kezelésére.

Flavonoidokat is tartalmaz, amelyek elősegítik a DNS helyreállítását. A kutatók kimutatták, hogy a finom ráncok csökkentésében is élen járnak. Tipp: a legtöbb flavonoidot a zöld teából akkor nyerjük,  ha hosszú ideig hideg vízben áztatjuk a teát.

A cikket folytatjuk.

Ezek az ételek állnak a szép bőr útjában

Forrás: Adrina - napidoktor.hu